Ukrajna gazdasága 15 százalékot esett vissza az első negyedévben

2022. június 9. – 22:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A háború miatt Ukrajna gazdasága 15,1 százalékot esett vissza az idei év első három hónapjában – közölte csütörtökön az állami statisztikai hivatal.

Az orosz invázió gyakorlatilag tönkretette az ukrán gazdaság nagy részét, sok vállalat kénytelen volt leállítani vagy drámai módon újragondolni a termelést.

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint Ukrajna bruttó hazai terméke 35 százalékkal zsugorodik 2022 egészére. Szergij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter pedig május közepén azt mondta az AFP-nek, hogy a 45-50 százalékos visszaesés is szóba jöhet.

A háború sújtotta országban az infláció 12 havi alapon májusban 18 százalékra gyorsult az áprilisi 16,4 százalékról – közölte a statisztikai hivatal, miközben az élelmiszerárak továbbra is szárnyalnak.

Az ukrán jegybank arra figyelmeztetett, hogy a teljes infláció 2022 végére akár 20 százalékra is emelkedhet. Június 2-án a jegybank élesen, 25 százalékra emelte irányadó kamatát a korábbi 10 százalékról az infláció visszaszorítása és a hrivnya érdekében.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!