„Ukrajna és Oroszország egy nép!!! Béke veletek, testvéreim!” – írták az elvonuló oroszok egy ukrán iskola táblájára

2022. június 9. – 17:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán erők márciusban foglalták vissza a Kijevtől északra fekvő Katyuzsanka nevű települést, ami több mint egy hónapig volt orosz megszállás alatt. A károk felmérésekor kiderült, hogy a helyi iskola teljesen használhatatlanná vált. A felszerelések egy részét ellopták, ami pedig ott maradt, azt összetörték az oroszok. Az iskola udvarán egy rögtönzött temető volt, a futballpályán pedig mély árkokat ástak.

A visszatérő ukránok az egyik szétrombolt osztályteremben a táblán egy krétával írt üzenetet találtak „az oroszok” aláírással:

„Gyerekek, sajnáljuk ezt a rendetlenséget, megpróbáltuk megmenteni az iskolát, de ágyúzás volt. Éljetek békében, vigyázzatok magatokra, és ne ismételjétek meg azokat a hibákat, amelyeket az idősebbek elkövettek. Ukrajna és Oroszország egy nép!!! Béke legyen veletek, testvéreim!”

Az iskolában több más üzenetet is találtak, amit az orosz katonák hagytak hátra. „Az egész világ békéjéért vagyunk” – volt olvasható egy másik táblán.

Mikola Mikicsik, a katyuzsankai középiskola igazgatója szerint hiába írnak ilyen üzeneteket az oroszok, ha egyszer kirabolták az iskolát, tönkretették a számítógépeket, elvitték a merevlemezeket, a laptopokat, nyomtatókat.

„Semmit sem hagytak az iskolában! Ez barbárság és képmutatás” – mondta az igazgató.

Más iskolákban is hagytak üzeneteket az oroszok, erről bővebben itt írtunk.

(CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!