A donyecki szakadárok halálra ítéltek két brit és egy marokkói férfit, akik az ukrán seregben harcoltak

2022. június 9. – 18:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szakadár Donyecki Népköztársaság oroszbarát tisztségviselői halálra ítéltek három férfit, amiért az ukrán seregben harcoltak – írja a Guardian.

A három férfi közül ketten, Shaun Pinner és Aiden Aslin britek, a harmadik elítélt, Saaudun Brahim pedig marokkói. Mindhármukat Mariupolban fogták el, amikor az ukrán hadseregben harcoltak.

Mindkét brit férfi már jóval a háború előtt Ukrajnában élt és katonáskodott. Aslin 2018-tól szolgált az ukrán hadseregben. Akkoriban költözött Mikolajivba, és elvett egy ukrán nőt. A BBC szerint a fogságba esése óta többször szerepelt az orosz tévében, arcán sérüléseket lehetett látni. Pinner szintén négy éve szolgált az ukrán seregben, 2022 végén járt volna le a szerződése, ami után úgy tervezte, hogy humanitárius munkát csinál majd Ukrajnában.

Az donyecki bábkormány a férfiakat „zsoldos tevékenységekért, valamint a hatalom megszerzésére és a Népköztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló tevékenységért” ítélte el.

Mindhárman bevallották a vádakat, a Guardian moszkvai tudósítója szerint viszont egyértelmű, hogy a vallomásokat kikényszerítették belőlük.

A feltételezések szerint Oroszország az eljárást arra használja, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Királyságra, és kikényszerítsen egy esetleges fogolycserét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!