Több száz feltételezett kollaboráns és áruló ügyét vizsgálja az ukrán ügyészség

2022. június 4. – 09:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május elején több mint 700 feltételezett áruló, és további 700 feltételezett kollaboráns ügyét vizsgálta az ukrán ügyészség – írja a Guardian. Irina Venediktova ukrán főügyész szerint a vizsgálatok során az orosz hadsereggel együttműködő ukránok után nyomoznak.

Csak a harkivi régióban már több mint 50 nyomozás indult. Hét rendőrt, öt polgármestert és egy bírót vizsgálnak.

A háború harmadik napján az oroszok felhívták Kupjanszk polgármesterét, Gennadij Macegorát. Már a város határán voltak, ezért Macegora úgy döntött, hogy vér nélkül adja át a települést. Ezt egy videóban jelentette be. Most árulással és kollaborációval is vádolják, mert az ügyészség szerint ételt és üzemanyagot is adott a megszálló erőknek. Letartóztatni azonban nem tudják, mert még Kupjanszk orosz kézen van.

Irina Venediktova ukrán főügyész Bucsában április 13-án Fotó: Fadel Senna / AFP
Irina Venediktova ukrán főügyész Bucsában április 13-án Fotó: Fadel Senna / AFP

A visszafoglalt területeken viszont már több embert is letartóztattak. A vád szerint az együttműködésükkel nemcsak az orosz erők előrehaladását segítették, hanem ártatlan civilek meggyilkolását is. A helyi hatóságok szerint például olyanok után is nyomoznak, akik adtak egy listát az oroszoknak a településükön élő katonákról, azok családtagjairól vagy gazdag lakosokról.

Megnehezíti a dolgot, hogy az ukrán ügyészséget és bíróságokat évek óta vádolják korrupcióval és nepotizmussal, így nem mindenki bízik abban, hogy tényleg csak azokat állítják elő, akik együttműködtek az oroszokkal. Azt is ki kell dolgozni, hogy hogyan büntessék a különböző mértékű együttműködést.

Magas beosztású tisztségviselők sem ússzák meg a vizsgálatokat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május végén kirúgta a titkosszolgálatok harkivi vezetőjét, mert szerinte „csak magára gondolt”, ahelyett, hogy segített volna a város védelmében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!