Maia Sandu: Moldova egyelőre biztonságban van

2022. május 13. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke szerint egyelőre nem áll fenn az orosz-ukrán háború kiterjesztésének a veszélye és az ország, legalábbis a közeljövőben, még biztonságban van – írja a Digi24.

„Azt gondolom, hogy egyelőre biztonságban vagyunk; Oroszországnak jelenleg nincsenek egyértelmű tervei ezzel kapcsolatban” – jelentette ki csütörtökön Sandu. A TVR Moldovának az államfő ugyanakkor azt is elismerte, hogy ugyan „bármilyen forgatókönyv lehetséges”, de egyelőre biztonságban vannak. Hozzátette, hogy értesíteni fogja a lakosságot, ha a helyzet megváltozna.

Kedden Avril Haines, az amerikai hírszerzés vezetője azt mondta az amerikai szenátus szakbizottsága előtt, hogy Oroszország szárazföldi folyosót tervez építeni a Krím és a szakadár Transznisztria között. Azonban meglátásuk szerint Oroszország erre nem lesz képes további katonai mozgósítások nélkül.

A múlt hónapban az orosz ellenőrzés alatt álló Transznisztria szakadár területen történt robbantások Moldovában félelmet keltettek az ukrajnai konfliktus további eszkalációjával kapcsolatban. A szeparatista hatóságok szerint az ukrán „beszivárgók” voltak felelősek a támadásokért, míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a moszkvai különleges szolgálatokat hibáztatta.

Május 4-én Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Chișinăuban járt, ahol azt mondta, Európa támogatni fogja a Moldovai Köztársaságot, hogy megbirkózzon az oroszok ukrajnai katonai agressziójának továbbgyűrűző hatásaival, az Európai Unió pedig katonai felszerelésekkel és kiberbiztonsági eszközökkel látja el az országot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!