Az Európai Tanács elnöke Moldovában járt, ahol katonai felszereléseket és kiberbiztonsági eszközöket ígért

2022. május 4. – 20:15

Másolás

Vágólapra másolva

Európa támogatni fogja a Moldovai Köztársaságot, hogy megbirkózzon az oroszok ukrajnai agressziójának továbbgyűrűző hatásaival. Az Európai Unió ezért katonai felszerelésekkel és kiberbiztonsági eszközökkel is ellátja az országot – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Chișinăuban, ahol Maia Sandu elnökkel közös sajtótájékoztatót tartottak a transznisztriai szeparatista régióban történt robbantások miatt.

„Nyilvánvaló, hogy ez az csomag erős politikai üzenetet hordoz, amellyel egyben tisztázzuk az Európa jövőjével kapcsolatos elképzelésünket. Éppen ezért rendkívül fontos a párbeszéd a barátainkkal és partnereinkkel, különösen azokkal, akik EU-tagságot kérvényezték” – áll Michel Facebook-bejegyzésében.

Az ET elnöke a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy az EU gyorsan dolgozik a Moldovai Köztársaság uniós blokkhoz való csatlakozási kérelmének elbírálásán,

de az eljárást „összetettnek” minősítette.

Maia Sandu elnök itt elmondta, hogy a Moldovai Köztársaság nincs közvetlen fenyegetettség alatt a transznisztriai események tekintetében. Igaz, az elmúlt időszakban többen aggodalmukat fejezték ki a szakadárok beszámolói miatt, a moldovai elnök szerint a transznisztriai robbantások mögött maguk a szakadárok álltak, hogy destabilizálják a térség helyzetét.

Beszédében ugyanakkor rámutatott, hogy a moldovai hatóságok készenléti terveket készítettek elő sokkal „pesszimistább” forgatókönyvekre, de a rendőrség mindent megtesz a keleti határvidék nyugalmának visszaállítása érdekében.

A találkozó előtti fejlemény, hogy ukrán titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a nyugati sajtó megírta: Oroszország nem csak a transznisztriai régiót, de a Moldovai Köztársaságot is megcélozná, hogy új frontvonalat nyisson Odesszánál. Ezt követően a moldovai védelmi minisztérium kijelentette, hogy semmi jel nem utalt a Moldovát fenyegető invázió lehetőségére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!