Finnország rövidesen bejelentheti a NATO-hoz való csatlakozási szándékát, Svédország pedig hamar követheti

2022. május 12. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Finnország várhatóan csütörtökön jelenti be a NATO-hoz való csatlakozási szándékát, és hamarosan Svédország is követheti – közölte a Reuters tisztviselőkre hivatkozva.

A NATO-n belül arra számítanak, hogy Finnország és Svédország gyorsan megkapja a tagságot – mondta öt diplomata és tisztviselő a Reutersnek. A két ország csatlakozási kérelme megnyitja az utat azelőtt, hogy az egyéves ratifikációs időszak alatt a NATO fokozza a jelenlétét az északi régiókban.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán a finneknél és a svédeknél is látogatást tett, hogy aláírjon bizonyos a kölcsönös biztonsági megállapodásokat. Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatóján Johnson megígérte, hogy megvédi Svédországot és Finnországot a lehetséges orosz fenyegetésekkel szemben.

Finnország és Svédország felvétele pedig valószínűleg bosszantani fogja Moszkvát, mert a Kreml szerint a szövetség bővítése közvetlen veszélyt jelent Oroszország biztonságára nézve. Az oroszok is többször óva intették Finnországot és Svédországot a csatlakozástól, mert szerintük ez „súlyos katonai és politikai következményekkel” járna.

Arra a kérdésre, hogy Finnország provokálja-e Oroszországot a NATO-csatlakozással, Niinistö azt mondta, Putyin csak magát okolhatja mindezért. „Nézz a tükörbe” – üzente a finn elnök.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!