USA: Több ezer ukránt vittek az oroszok szűrőtáborokba, ahol Ukrajnához való hűségükről vallatják őket veréssel

2022. május 12. – 23:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok szerint az orosz erők „legalább több ezer ukránt” vihettek el úgynevezett oroszországi szűrőközpontokba, és „további tízezreket evakuáltak Oroszországba vagy Oroszország által ellenőrzött területekre”. Erről a CNN szerint Michael Carpenter, az EBESZ tagja, az Egyesült Államok EBESZ-nagykövete beszélt.

Carpenter felhívta arra is a figyelmet, hogy az erőszak és a kényszerű kitelepítés mind háborús bűnnek minősül.

„Számos szemtanú számol be arról, hogy az úgynevezett kiszűrés magába foglalja a verést és a kínzást. Mindezt annak megállapítására, hogy megtudják, mennyire hűségesek az emberek az ukrán kormányhoz.”

Hozzátette, a túlélők „úgy írják le a központokat, mint ideiglenes táborokat”. Műholdfelvételek mutatják is ezeket a táborokat Ukrajna délkeleti részén. Carpenter emellett arról számolt be, hogy az orosz katonák „lefotózzák az áldozatokat, ujjlenyomatokat vesznek, megnézik, van-e tetoválásuk, elveszik a telefonjaikat és letöltik a névjegyeket, akár a személyes okmányaikat is elkobozzák”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!