Finnország hivatalosan is bejelentette, hogy csatlakozni akar a NATO-hoz

2022. május 12. – 10:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Finnországnak haladéktalanul be kell nyújtania a NATO-hoz való csatlakozási kérelmét – jelentette be Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtökön egy közös nyilatkozatban.

Hozzátették, remélik, hogy a csatlakozási kérelem beadásához szükséges hivatalos lépéseket még a napokban meg tudják tenni. A BBC szerint a finn parlamentnek még felül kell vizsgálnia a csatlakozási kérelmet, ezután nyújthatják be hivatalosan a csatlakozási kérelmet. Ez valószínűleg vasárnap fog megtörténni.

Finnország, amely 1300 kilométeres határszakaszon osztozik Oroszországgal, korábban kívül maradt a szövetségen. A felvétele valószínűleg bosszantani fogja Moszkvát, mert a Kreml szerint a szövetség bővítése közvetlen veszélyt jelent Oroszország biztonságára nézve. Az oroszok többször is óva intették Finnországot és az eddig szintén semleges Svédországot a csatlakozástól, mert szerintük ez „súlyos katonai és politikai következményekkel” járna.

Sanna Marin miniszterelnök és Sauli Niinistö finn elnök sajtótájékoztatón az ukrajnai orosz invázió első napján – Fotó: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP
Sanna Marin miniszterelnök és Sauli Niinistö finn elnök sajtótájékoztatón az ukrajnai orosz invázió első napján – Fotó: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP

Arra a kérdésre, hogy Finnország provokálja-e Oroszországot a NATO-csatlakozással, Niinistö korábban azt mondta, Putyin csak magát okolhatja mindezért. „Nézz a tükörbe” – üzente a finn elnök.

Ahogy korábban megírtuk, Finnország csatlakozási kérelme után rövidesen Svédország is jelezheti majd, hogy belépne a szövetségbe.

(BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!