Az ukránok szerint az oroszok 100 millió dollárnyi gabonát loptak a háború kitörése óta

2022. május 12. – 08:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz fegyveresek elveszik az ukrán termelőktől a gabonát, és azt saját fogyasztásukra fordítják, vagy a nemzetközi piacokon próbálják értékesíteni – állítja az ukrán külügyminisztérium egy közleményben.

Az ukrán kormány szerint az orosz megszállók már legalább 400-500 ezer tonna gabonát loptak el több mint 100 millió dollár (kb. 36 milliárd forint) értékben. Szerintük szinte az összes szevasztopoli kikötőt elhagyó hajó gabonát vitt magával Oroszországba.

A minisztérium szerint a élelmiszerforrások ellopása kifosztásnak minősül ebben a formában, ezért mélyen elítélik Moszkva erre irányuló intézkedéseit.

A közlemény szerint a lopást az is bizonyítja, hogy az oroszországi Krasznojarszk Területi Törvényhozó Nemzetgyűlése arról határozott, hogy kisajátíthatják a terményeket az ideiglenesen megszállt Herszon régió gazdálkodóitól. A dokumentumban a bizottság elnöke, Vlagyiszlav Zirjanov is hangot adott az orosz hatóságok azon szándékának, hogy ezt a rendelkezést Ukrajna más régióira is kiterjesszék – állítják az ukránok.

Az ukrán külügyminisztérium figyelmeztette a vásárlókat, hogy az Oroszország által értékesített gabonaszállítmányok részben vagy egészben az ukránok kifosztásából származó gabonát tartalmazhatnak.

„Úgy gondoljuk, hogy minden olyan ország, amely tudatosan vásárol lopott gabonát, cinkos ebben a bűncselekményben” – írják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!