Szijjártó: Magyarország „létszámkorlátozás nélkül” vállalja sérült ukrán katonák magyar kórházakban történő ápolását

2022. május 5. – 18:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány öt elemből álló, összesen 14 milliárd forint értékű támogatási csomagot ajánlott fel Varsóban, az Ukrajna megsegítésére szervezett donorkonferencián – jelentette be Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter csütörtök délután. Az öt elem a következő:

  • hozzájárulás egy lerombolt iskola és kórház újjáépítéséhez az ukrán hatóságok által kijelölt területen;
  • ösztöndíj és tanulási lehetőség magyar egyetemeken ezer, Ukrajnából elmenekülni kényszerült egyetemi hallgató számára;
  • mobil otthonok az Ukrajna nyugati felébe, Kárpátaljára menekült kelet- és közép-ukrajnai lakosok számára;
  • sérült ukrán katonák magyarországi kórházakban való ellátása „mindenfajta létszámkorlátozás nélkül”;
  • Magyarországon történő orvosi ellátás biztosítása 130 ukrán gyerek számára.

Magyarország egyébként az orosz inváziót megelőzően is ápolt már ukrán katonákat, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (azaz a Honvédkórházban) 2014 és 2019 között összesen 39, a kelet-ukrajnai harcokban sérült katonát ápoltak.

A Lengyelország és Svédország által közösen összehívott adományozói konferencián korábban az Európai Unió képviselője bejelentett egy 200 millió eurós új segélycsomagot, mely a háborúban lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán embereknek segítene.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!