Ukrajnai politikus: Magyarország meg akarja szerezni Kárpátalját

2022. május 3. – 09:22

Ukrajnai politikus: Magyarország meg akarja szerezni Kárpátalját
Olekszij Danyilov, az Ukrán Nemzeti Biztonsági Tanács titkára – Forrás: UNIAN

Másolás

Vágólapra másolva

Nyíltan támadta Magyarországot egy élő Youtube közvetítésben Ukrajna egyik vezető politikusa, azt állítva, hogy Magyarország amiatt támogatja Oroszország invázióját, mert Kárpátalja megszerzése a célja.

Olekszij Danyilov, az Ukrán Nemzeti Biztonsági Tanács titkára olyan kijelentéseket tett, amelyek azt valószínűsítik, hogy Vlagyimir Putyin még az invázió előtt tájékoztatta a magyar kormányt Ukrajna megtámadásáról. A Ukraine Today beszámolója szerint az elnöki hivatal részeként működő tanács titkára nyíltan kimondta azt is, hogy Magyarország azért akar együttműködni Oroszországgal, mert Kárpátalja annektálásának gondolata is megfordult a magyar kormány fejében.

„Magyarország nyíltan deklarálta, hogy együttműködik Oroszországgal. Putyin előre figyelmeztette Magyarországot, hogy megtámad bennünket” – jelentette ki Danyilov a Youtube-on közvetített nyilatkozatban.

A politikus közleménye arra érkezett reakcióként, hogy – amint a Transtelexen is beszámoltunk róla – orosz gáz és olaj európai embargóját Magyarország akadályozza.

„Magyarország valamiért azt hitte, megszerezheti a területünk egy részét. De ez sosem történhet meg. Meglátjuk majd, milyen konzekvenciái lesznek ennek Magyarországra nézve a háború után”

– tette hozzá Danyilov.

Az a narratíva, amely szerint Putyin valamilyen módon értésére adta volna Magyarországszágnak, hogy tárgyalni lehet Kárpátalja státusáról, nem először bukkan fel az európai sajtóban, orosz politikusok is tettek ilyen értelmű célzásokat, azonban ilyen nyíltan most először hangzott el először egy vezető beosztásban lévő ukrán politikus szájából.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!