Magyarország és Szlovákia ideiglenes felmentést kaphat az oroszok elleni EU-s olajembargó alól

2022. május 2. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kedden véglegesíti az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, melyben többek között teljeskörű embargót vezetnek be az orosz kőolajimportra.

Két uniós forrás szerint a teljes kitiltás alól „bizonyos mentességeket” kaphat Magyarország és Szlovákia, a két ország ugyanis jelentősen függ az orosz kőolaj és fosszilis anyagok importjától – írta meg a Digi24 a Reuters információira hivatkozva.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Reutersnek hétfőn megerősítette: Magyarország álláspontja nem változott, az ország továbbra sem támogatja az oroszországi olaj- és gázimport uniós embargóját.

„Az unió egységének megőrzése érdekében a Bizottság amellett döntött, hogy ideiglenesen, úgynevezett »felmentést« kap a két ország” – mondták a források, akik megerősítették, hogy a teljeskörű embargót fokozatosan vezetik be az EU tagállamaiban, minden bizonnyal jövő év elejétől lesz érvényes.

A szankciós intézkedéscsomagot várhatóan szerdán mutatják be.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!