Magyarország és Szlovákia ideiglenes felmentést kaphat az oroszok elleni EU-s olajembargó alól

2022. május 2. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kedden véglegesíti az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, melyben többek között teljeskörű embargót vezetnek be az orosz kőolajimportra.

Két uniós forrás szerint a teljes kitiltás alól „bizonyos mentességeket” kaphat Magyarország és Szlovákia, a két ország ugyanis jelentősen függ az orosz kőolaj és fosszilis anyagok importjától – írta meg a Digi24 a Reuters információira hivatkozva.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Reutersnek hétfőn megerősítette: Magyarország álláspontja nem változott, az ország továbbra sem támogatja az oroszországi olaj- és gázimport uniós embargóját.

„Az unió egységének megőrzése érdekében a Bizottság amellett döntött, hogy ideiglenesen, úgynevezett »felmentést« kap a két ország” – mondták a források, akik megerősítették, hogy a teljeskörű embargót fokozatosan vezetik be az EU tagállamaiban, minden bizonnyal jövő év elejétől lesz érvényes.

A szankciós intézkedéscsomagot várhatóan szerdán mutatják be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!