Összefoglaljuk az elmúlt órák legfontosabb híreit

2022. május 3. – 14:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Ferenc pápa egy interjúban arról beszélt, Orbán Viktor az április 21-i találkozójukon elmondta neki, az oroszok konkrét tervvel rendelkeznek, és május 9-re vége lesz a háborúnak. A katolikus egyházfő azt is elmondta, nem tervez Kijevbe utazni, Putyinnal viszont találkozna a béke érdekében.
  • A orosz olajimport embargója is bekerülhet az Európai Unió hatodik szankciós csomagjába. Ez alól Magyarország és Szlovákia is felmentést kaphat – utóbbi hivatalosan már kérte is. Eközben Moszkva rendeletbe foglalt egy újabb viszontszankciós kört: a főleg exporttilalmi rendelkezés kidolgozására és a szankcionált személyek listázására 10 napjuk van.
  • Oroszország Donyeck és Luhanszk annektálását tervezi látszatválasztásokkal – vélik amerikai tisztviselők, de Moszkva hasonlóra készülhet Herszonban is, ahol már most is a rubel a hivatalos pénznem. A Donyecket ért éjszakai támadásokban legalább kilenc ember meghalt.
  • Az orosz külügyminisztérium folytatta diplomáciai támadását Izrael ellen, mondván, hogy Jair Lapid külügyminiszter „történelemellenes kijelentései” nagyrészt „magyarázatot adnak a jelenlegi izraeli kormánynak a kijevi neonáci rezsim támogatására”. Izrael válaszul a háború kitörése óta először fontolóra vette, hogy (védelmi) fegyvereket szállítsanak Ukrajnának.
  • Orosz rakétacsapás érte a délnyugat-ukrajnai Odessza fekete-tengeri kikötővárost, ahol meghalt egy 14-15 éves fiú több más civillel együtt. Az orosz közlés szerint precíziós rakétával támadták a város repülőterét, ahol nyugati fegyverszállítmányokat és Bayraktar TB2-es drónokat halmoztak fel.
  • Boris Johnson brit miniszterelnök virtuális beszédben szól az ukrán parlamenthez röviddel aztán, hogy 300 millió fontos újabb katonai segélyt ígért Ukrajnának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!