Megindultak az Azovsztal acélműből kimentett civileket evakuáló buszok Mariupolból

2022. május 3. – 12:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan haladnak a buszok a zaporizzsjai evakuációs központ felé a BBC helyi tudósítója szerint. Laura Bicker arról ír, hogy a buszok több száz kilométert tesznek meg a Moszkva által támogatott szeparatisták által tartott területen keresztül.

Eközben csak korlátozott információ érkezik a konvoj haladásáról, így nem világos, hogy az átjutott-e már az ukrán ellenőrzés alatt álló területre, vagy sem, de arra számítanak, hogy a buszok a következő néhány órában megérkeznek Zaporizzsjába.

A buszokon mintegy 100 olyan nő és gyermek van, akik több mint 60 napot töltöttek az Azovsztal acélgyár alatti labirintusszerű alagutakban. A gyárat úgy építették, hogy ellenálljon egy nukleáris robbanásnak, és amikor kitört a háború, sok civil használta menedékként az üzem hatalmas föld alatti kamráit. Ezt használja az ukrán harcosok egy csoportja, az Azov ezred is, akik az utolsó harcot vívják a helyszínen, még akkor is, amikor a körülöttük lévő város hetekig tartó orosz bombázások után elesett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!