Két órát beszélt telefonon Macron Putyinnal, a mariupoli helyzet miatt aggódik a francia elnök

2022. május 3. – 19:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron több mint két órát beszélt telefonon Vlagyimir Putyinnal kedden. Az Élysée-palota közleménye szerint a francia elnök figyelmeztette Putyint az ukrajnai háború következményeire, és felszólította a „pusztító agresszió” befejezésére. Macron „mélységes aggodalmát fejezte ki Mariupol és a donbászi régió helyzete miatt”.

Ugyancsak felszólította Oroszországot, hogy tegye lehetővé az Azovsztal acélgyár további evakuálását. A hétvégén körülbelül 100 embert sikerült kimenekíteni a területről, de még lehetnek civilek a hatalmas üzem alatti pincékben. Orosz és ukrán források szerint a civilek evakuálása után kiújultak a harcok az üzemnél. A gyárat védő Azov-ezred egy tisztje azt mondta a CNN-nek, az oroszok harckocsikkal rohamozzák a város egyetlen ukrán kézen lévő területét.

A Kreml szerint Putyin beszámolt Macronnak „a Donbász védelmét szolgáló különleges művelet” előrehaladásáról és a „nacionalisták által fogva tartott” civilek evakuálásáról az Azovsztal üzemből.

Putyin arról is beszélt, hogy a Nyugat „figyelmen kívül hagyja az ukrán háborús bűnöket.” Azt is mondta, hogy a nyugati országoknak fel kell hagyniuk az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányokkal. Putyin szerint az ukrán vezetés nem veszi komolyan a konfliktus lezárását célzó tárgyalásokat.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy a kijevi hatóságok „felkészületlensége” ellenére Moszkva továbbra is nyitott a párbeszédre. A Kreml közleménye szerint Macron a globális élelmiszerellátás problémáját is szóba hozta a beszélgetésen, mire Putyin azzal felelt, hogy a helyzetet bonyolítják a nyugati országok által bevezetett pénzügyi szankciók. (CNN, BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!