Szentpétervári trollfarmmal tolják az orosz háborús propagandát a közösségi felületeken

2022. május 1. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

500 eurós havi fizetést kapnak azok a szentpétervári oroszok, akiknek az a dolga, hogy háborús propagandával árasszák el a különböző közösségi felületek kommentszekcióit. A Cyber Front Z nevű szervezetről a Sky azt írja, hogy a dolgozókat Telegramon toborozzák, és az 500 eurós havi fizetésért (kb. 190 ezer forint) naponta kétszáz kommentet kell legalább írni a Facebookra és a Youtube-ra. A szervezet központja egy régi fegyvergyárban van Szentpéterváron.

A szervezetet a helyi Fontanka újság egyik beépített riportere leplezte le, aki egy hónapig dolgozott hivatásos trollként. A munkájához kamu felhasználókat kapott, és a kommentekben az orosz álláspontot kellett felnagyítania, illetve támadni azokat, akik kritikát mernek megfogalmazni az orosz megszállókkal szemben. A szervezetnek köze lehet annak az Internet Research Agency nevű magáncégnek, amelyet a hírek szerint Vlagyimir Putyin szövetségese, Jevgenyij Prigozsin irányít, és többek között a 2016-os amerikai választásokba is beavatkoztak hasonló módon.

A brit külügy jelentése szerint a fizetett orosz trollok kő keményen nekimennek minden Oroszországot kritizáló politikusnak és felhasználónak Nagy-Britanniától Indián át Dél-Afrikáig, ezért Lizz Truss külügyminiszter be is jelentette, hogy jelezték a problémát a közösségi oldalaknak, és szorosan együttműködve dolgoznak velük továbbra is, hogy kiszűrjék az orosz trollokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!