Csernobilban helyreállt a megbízható áramellátás, állítja az ukrán állami energetikai vállalat

2022. május 1. – 22:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helyreállították a megbízható áramellátást a csernobili zónában, idézi az ukrán állami energiaszolgáltatót a BBC. Az Ukrenergo vezérigazgatója szerint az orosz megszállás jelentős fennakadásokat okozott az atomerőmű áramellátásában.

Korábban az erőmű egyik mérnöke, Valerij Szemonov beszélt arról, hogy amikor a létesítmény áramellátása három napra megszűnt, muszáj volt üzemanyagot szerezniük, hogy tovább tudjanak működni a generátorok. Ennek érdekében még az oroszoktól is loptak gázolajat.

Az ENSZ atomenergia-ügynökségének vezetője nemrég normálisnak nevezte a csernobili sugárzási értékeket, bár az orosz megszállás szerinte „nagyon-nagyon veszélyes volt.”

Az orosz csapatok február 24-én, Ukrajna elleni inváziójuk elején foglalták el Csernobilt, és március végén távoztak az erőműből. Azóta kiderült, hogy a megszállók radioaktív anyagokat lophattak el Csernobilból, ahol ráadásul lövészárkokat ástak, és tankokkal közlekedtek a katonák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!