Zelenszkij: Ha minden szükséges feltétel teljesül, holnap folytatódik a mariupoli evakuáció

2022. május 2. – 00:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Guardian idézi Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki szerint a mariupoli civilek kimentése holnap folytatódik, amennyiben adottak lesznek a feltételek.

Méltatta a hétvége során elért eredményeket is: azt mondta, a háború alatt először lépett működésbe Mariupolban humanitárius folyosó, és „először volt két nap valódi tűzszünet” a területen, ahonnan már eddig is több mint 350 000 civilt sikerült evakuálni.

Zelenszkij beszédében azzal vádolta meg Oroszországot, hogy igazából Ukrajna elpusztítása a célja. „Az általuk választott célpontok ismét bizonyítják, hogy az Ukrajna elleni háború az orosz hadsereg számára a megsemmisítésről szól. Célpontjaik ma a mezőgazdasági üzemek raktárai voltak: a gabonaraktárt lerombolták, és a műtrágyát tartalmazó raktárt is lőtték. Folytatták a lakónegyedek bombázását a harkivi területen.”

Azt is megemlítette, hogy az orosz hadsereg Ukrajna déli részén is csoportosítja erőit, hogy megtámadja a dnyipropetrovszki régiót.

Korábban azt mondta az ukrán elnök, hogy a mai evakuálás során már nagyjából 100 embernek sikerült elhagyni a mariupoli acélgyárat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!