Uniós olajembargót sürget az ukrán külügyminiszter

2022. május 1. – 21:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta Josep Borrellnek, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, hogy az orosz olaj embargójának muszáj szerepelnie a blokk következő szankciós csomagjában.

Emellett Twitter-posztjában megemlítette, hogy Ukrajna uniós tagjelölti státuszának „nem lehet alternatívája”.

A külügyminiszter már korábban is bírálta az EU orosz olajimporttal kapcsolatos álláspontját. Egy április eleji NATO-sajtótájékoztatón például azt mondta, hogy „amíg a Nyugat továbbra is orosz gázt és olajat vásárol, addig egyik kezével Ukrajnát, a másikkal pedig az orosz háborús gépezetet támogatja”.

Értesülések szerint az EU komolyan tervezi az orosz olajimport leállítását, ám egyelőre nem tudni, ez milyen formában és milyen határidővel fog megvalósulni. Április végén még Borrell azt nyilatkozta, az orosz olaj- és gázimport leállítása nem szerepel majd az új uniós szankciók között, mert a kérdésről nincs egységes uniós álláspont.

(CNN)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!