Jelentősen csökkent Németország orosz gázfüggősége

2022. május 1. – 19:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német gazdasági minisztérium vasárnap közzétett statisztikáiból látszik, hogy nagymértékben csökkent az Oroszországból importált kőolaj, földgáz és szén aránya az országban, írja a Guardian.

A legnagyobb változásokat egy német kormányzati képviselő foglalta össze Twitteren. Az Oroszországból hozott olaj 35 százalékról 12-re, a gáz 55-ről 35-re, míg a szén aránya az Európai Unió importtilalmát követően 50-ről 8 százalékra esett.

Ezzel párhuzamosan Olaf Scholz német kancellár egy május elsejei gyűlésen ígéretet tett arra, hogy országa továbbra is támogatni fogja Ukrajnát pénzzel, segélyekkel és fegyverekkel. Hozzátette, hogy a többek között Németország világháborús múltjából táplálkozó pacifista megközelítés „elavult”; szerinte ugyanis cinikusnak tűnhet egy ukrán állampolgár számára, „ha azt mondják neki, fegyverek nélkül védje magát Putyin agressziója ellen.”

Németországot a háború kezdete óta több NATO-tagállamtól is érte bírálat, mondván, sem a fegyverszállítás terén, sem az Oroszország számára fő bevételi forrást jelentő energiahordozók importja ellen nem tesz eleget. A német külpolitika háború előtti pávatáncáról itt, az azóta beállt változásokról pedig itt írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!