A pokol létezik, Mariupolban van – mondja a város polgármestere

2022. május 1. – 17:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere már elhagyta a várost, most pedig a BBC-nek beszélt az ottani állapotokról. A halottak számát Bojcsenko 20 ezer körülire teszi.

„A várost elhagyó lakók azt mondják, hogy a pokol létezik, és Mariupolban van”

– mondta a polgármester. Mariupol nagy része romokban hever, miután az egész invázió talán leghevesebb csatái itt zajlottak. Sok ezren haltak meg, bár hogy pontosan hányan, az még mindig nem világos. Holttestek hevertek az utcákon, sokakat pedig azonosítatlanul temettek tömegsírokba.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Az orosz erők elvágták az útvonalakat, a kommunikációt, az áram- és a gázszolgáltatást. a lakosok a pincékbe kényszerültek a folyamatos bombázások miatt. A város háború előtti 450 000 fős lakosságából a becslések szerint 100 000-en maradtak csak ott, szinte teljesen élelem és ivóvíz nélkül.

Mariupol stratégiai jelentőséggel bír Oroszország számára, hogy Moszkva szárazföldi folyosóhoz jusson a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk oroszbarát szeparatista régiói és a 2014-ben elcsatolt Krím-félsziget között.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!