Szijjártó New Yorkban: Néhány perce ellenőriztem, a szerződés szerinti gázmennyiség érkezik Magyarországra

2022. április 27. – 17:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A külgazdasági és külügyminiszter magyar idő szerint szerda délután Facebook-videóban jelentkezett be Amerikából, hogy mindenkit megnyugtasson a gázhelyzettel kapcsolatban.

Szijjártó elismételte azt, amiről már szerda délelőtt is beszélt: bár a földgáz Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra, hazánk gázellátását nem befolyásolja az, hogy az orosz Gazprom szerdától nem szállít gázt Bulgáriába, mivel a tranzit zavartalanul működik a Bulgáriának szánt mennyiségektől függetlenül. Ezt a délutáni videójában azzal egészítette ki, hogy

  • a szerb miniszterelnökhelyettes, Zorana Mihajlovic szerint Szerbiába megérkezett szerdán is a szerződés szerint várt orosz gázmennyiség,
  • Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter megerősítette, hogy a tranzitszerződéseknek megfelelően napi 10 millió köbméter gáz fog továbbra is érkezni Magyarországra.

Szijjártó ezután – egy New York-i épület erkélyén állva – kijelentette, hogy „legutóbb néhány perce ellenőriztem, akkor a szerződés szerinti mennyiség érkezett Magyarországra déli irányból”. Ehhez hozzátette, hogy figyelnek, és ha változás lenne, akkor azonnal intézkedni fognak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!