Spórolnak a berlini medencék fűtésével az orosz–ukrán háború miatt

2022. április 27. – 16:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Berlin szabadtéri uszodáiban idén nyáron két fokkal hűvösebb lesz a víz, mint a korábbi években – ez is része Németország orosz gáztól való függetlenedésének a Guardian riportja szerint.

A német főváros strandjai közül 16-nak vannak gázfűtéses, szabadtéri medencéi. Az állami szolgáltató szerint nem arról van szó, hogy az emelkedő gázárak miatt pénzt akarnak spórolni.

„Azért hoztuk meg ezt a döntést, mert hozzá akartunk járulni a gázimport csökkentéséhez”

– mondta az Európa legnagyobb kommunális uszodaüzemeltetőjének számító Berliner Bäder-Betriebe szóvivője. Hasonló politikai gesztus, hogy a német főváros közfürdőit március óta ingyenesen használhatják az ukrán útlevéllel rendelkezők.

Hasonló okokból jelentették be múlt héten Olaszországban, hogy május elsejétől az olasz iskolákban és közintézményekben tilos lesz a légkondit 25 fok alá állítani. Mario Draghi a légkondicionálást olyan példának nevezte, amit az olaszoknak jó eséllyel fel kell áldozniuk az ukrajnai békéért cserébe.

„Békét akarunk, vagy be akarjuk kapcsolni a légkondicionálást?”

– tette fel a kérdést Draghi, és az orosz–ukrán háború miatt kialakuló energiaválságra célzott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!