Mariupol védői újabb ultimátumot kaptak, Zelenszkij embertelennek nevezte az orosz sereget – ez történt a háborúban kedden

2022. április 20. – 07:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Karl Nehammer osztrák kancellár az április 11-i moszkvai látogatása során nem látta jelét annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „fizikai vagy mentális” problémával küzdene.
  • Nyugati hírszerzési jelentések szerint az orosz hadsereg egy közel 500 kilométeres frontvonalon kezdte meg támadásait Kelet-Ukrajnában, az ukránok szerint Kreminna lett az első város, ami elesett az oroszok új offenzívájában.
  • Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy kedden tűzszünetet rendeltek el a mariupoli Azovsztal acélmű körül, de senki sem távozott onnan, mert az ukrán vezetés nem tette ezt lehetővé. Az oroszok azt akarják, hogy szerdán kora délutánig az utolsó ukrán védők is tegyék le a fegyvert.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állítja, hogy Oroszország nem tervezi nukleáris fegyver bevetését Ukrajnában.
  • Vasárnap és hétfő után kedden sem nyitottak humanitárius folyosókat a civilek kimenekítésére Kelet-Ukrajna településeiről.
  • Kanada szankciókat vezetett be Vlagyimir Putyin lányai ellen, Franciaország támogatta az orosz olajimport betiltását.
  • A spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez bejelentette, hogy Kijevbe utazik a héten. Joe Biden viszont egyelőre nem tervez látogatást, de ha tervezne, a Fehér Ház valószínűleg akkor sem jelentené be ezt előre.
  • Ukrajna vezető tárgyalója azt mondta, jelenleg nehéz megmondani, hogy mikor folytatódnak a személyes tűzszüneti tárgyalások Ukrajna és Oroszország között.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kedd esti beszédében azt mondta, jelentősen megnőtt az orosz csapatok tűzereje Harkiv irányában, ahogy a Donbaszban és Dnyipro környékén is. Az elnök beszélt arról is, hogy Mariupolban a helyzet változatlanul a lehető legsúlyosabb, és úgy fogalmazott, hogy „ebben a háborúban az orosz hadsereg örökre beírja magát a történelembe, mint a világ talán legbarbárabb és legembertelenebb hadserege”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!