Az Ukrán Biztonsági Szolgálat elfogta Putyin komáját

2022. április 12. – 22:58

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vette az Ukrán Biztonsági Szolgálat Viktor Medvedcsuk oroszbarát oligarchát, parlamenti képviselőt, akit családi kapcsolat is fűz Vlagyimir Putyinhoz.

– közölte kedden este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebookon. Az államfő fotót is közzétett, amelyen a megbilincselt Medvedcsuk látható, de a „különleges műveletről” csak későbbre ígért részleteket. A Kijev és Washington által is gazdasági szankciókkal sújtott oroszbarát oligarchát, az „Ellenzéki Platform – Az Életért” elnevezésű párt parlamenti képviselőjét 2021 őszén hazaárulás vádjával házi őrizetre ítélték, de az orosz invázió február 24-i kezdete óta nem tartózkodott a házi őrizetre kijelölt lakásában, ezért időközben az ügyészség elrendelte a letartóztatását.

Viktor Medvedcsuk elfogása után – Fotó: Ukrán Biztonsági Szolgálat via AFP
Viktor Medvedcsuk elfogása után – Fotó: Ukrán Biztonsági Szolgálat via AFP

A 67 éves Medvedcsukot Vlagyimir Putyin komájaként is emlegetik, miután az orosz elnök az ukrajnai oligarcha 17 éves lányának keresztapja. A Time magazinnak erről így nyilatkozott:

Az elmúlt 20 évben elmélyült a kapcsolatunk. Nem állítanám, hogy kihasználtam a viszonyunkat, de mondhatni, politikai arzenálom részévé vált.

Az ukrán hatóságok egyfelől azért emeltek vádat Medvedcsuk ellen, mert a politikus a Krím félsziget partjainál, a Feodoszijától 75 kilométerre a Fekete-tengerben lévő kőolaj- és földgázlelőhely továbbfejlesztésére kapott koncessziójának érvényesítéséről 2015-ben Oroszországgal is tárgyalásokat folytatott. Másfelől pedig felmerült a gyanú, miszerint az oligarcha 2020-ban titkos katonai információkat adott át egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak. Tavaly októberben az ellene felhozott vádakat még terrorszervezettel történő együttműködéssel is kiegészítették a Donyec-medencei oroszbarát szakadárokkal meglévő kapcsolatai miatt, akikkel a gyanú szerint szénnel kereskedett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!