Tömegsírok és gyász Bucsában, ukrán zászló Ferenc pápánál – az orosz-ukrán háború 42. napja képekben

2022. április 7. – 01:34

frissítve

Tömegsírok és gyász Bucsában, ukrán zászló Ferenc pápánál – az orosz-ukrán háború 42. napja képekben
A 26 éves Szerhij Lahovszkij gyászol barátja, Ihor Litvnyenko sírjánál. A helyiek szerint orosz katonák végeztek vele, miután rátaláltak egy épület pincéje mellett Bucsában – Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy kedden, úgy szerdán is a Kijev környékén található településekről elvonuló orosz katonák után hátramaradt pokoli állapotok uralták az orosz-ukrán háborúról szóló diskurzust. Az ukrán ügyészség bejelentése szerint közel 4500 háborús bűntett miatt indított nyomozást, a vizsgált esetek között nem csak civilek meggyilkolása, hanem orosz katonák által elkövetett szexuális erőszak is szerepel.

Ukrán adatgyűjtők meg is neveztek egy orosz tisztet, aki elkövethette a bucsai mészárlást – amit egyelőre hivatalosan nem erősített meg senki –, az amerikai hírszerzés pedig úgy gondolja, képes lesz azonosítani a felelősöket. A Fehér Ház szóvivője szerint egyébként több ilyen vérengzés is lehet még. Ferenc pápa eközben a településről származó ukrán zászlóval a kezében ítélte el a történteket, több ország pedig újabb szankciókkal válaszolt.

Az is kiderült, hogy most már az ukrán hadsereg is úgy érzi, az oroszok valóban az ország keleti felére helyezték át a hangsúlyt. Szerdán azt közölték, hogy az orosz katonák Donyeck és Luhanszk régiókra koncentrálnak, méghozzá agresszív támadásokkal. Állításuk szerint eddig sikerült visszaverni őket. A másik fókuszuk Mariupol, amit továbbra is ágyúval lőnek, és az oroszok továbbra sem engedik be a segélyszállítmányokat, hátha így feladásra tudják kényszeríteni a védőket. Ukrajna azzal vádolja az inváziós erőket, hogy rendszeresen használnak tiltott fegyvereket.

Fotó: Fadel Senna / AFP
Fotó: Fadel Senna / AFP

Ágyúzás után kigyulladt házat néz egy férfi a Donyec-medencében található Szeverodonyeck városában. Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Irina Verescsuk szerdán figyelmeztette a kelet-ukrajnai régiókban élőket, hogy meneküljenek, amíg ez még lehetséges. Harkov, Donyeck és Luhanszk régió katonai vezetői szintén arra kérték a helyi lakosságot, hogy induljanak el, hagyják el a városokat.

Fotó: Wojtek Radwanski / AFP
Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

Egy odesszai hatéves ikerpár két tagja, Artur és Dawid a lengyelországi Przemyśl pályaudvarán. Az ENSZ menekültügyi szervezetének legfrissebb adatai szerint már több mint 4,2 millióan menekültek el Ukrajnából a háború kitörése óta.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Borogyanka, a Kijevtől északnyugatra fekvő kisváros 2022. április 6-án, az orosz csapatok kivonulása után hat nappal. A város szinte teljesen megsemmisült a háborúban. A felső képen éppen holttestek után kutatnak egy rakétatalálatot kapott lakóház romjai alatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden azt mondta, már vannak olyan információk, amelyek szerint az áldozatok száma itt és néhány más felszabadított városban magasabb lehet, mint Bucsában.

Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters
Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters

Ukrán katona rója le a tiszteletét egy civilekkel teli bucsai tömegsír mellett. A település polgármestere szerint legalább 320 civilt lőhettek agyon az orosz katonák. A mészárlásra többek közt az Egyesült Államok is újabb szankciókkal válaszolt, Boris Johnson brit miniszterelnök pedig azt mondta, a képeket elnézve szerinte az ott történtek nem állnak messze a népirtástól. Az oroszok szerint „a bucsai mészárlás képei csak azért készültek, hogy a béketárgyalásokat akadályozzák”.

Fotó: Vatican Media / AFP
Fotó: Vatican Media / AFP

Ferenc pápa szerdán elítélte a bucsai mészárlást, miközben a kezében egy olyan ukrán zászlót tartott, amit a faluból küldtek. A pápa úgy fogalmazott:

„Ezek az egyre borzalmasabb kegyetlenségek még civileket, védtelen nőket és gyerekeket is érik. Ők az áldozatok, akiknek ártatlan vére az égbe kiált, hogy »Állítsák meg ezt a háborút! Hallgassanak el a fegyverek! Ne vessenek tovább halált és pusztítást!«.”

Fotó: Olga Maltseva / AFP
Fotó: Olga Maltseva / AFP

Leningrád 1941-től 1944-ig tartó, rendkívül pusztító ostromának megtöréséről megemlékező kiállítás egy kirovszki épületen. A korabeli képek mellett egy hatalmas Z betű is látható, amely az utóbbi hetekben az orosz invázió támogatásának jelképévé vált.

Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP
Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP

Ukrán katonák viszik egy Lvivben elesett bajtársuk koporsóját.

Fotó: Bulent Kilic / AFP
Fotó: Bulent Kilic / AFP

Fiatal lány a kutyájával Zaporizzsjában egy ukrán menekülőket szállító buszon. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint szerdán Mariupol és Bergyanszk irányából 3686 ember érte el Zaporizzsját buszokkal és autókkal.



A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink