Ferenc pápa ukrán zászlóval a kezében ítélte el a bucsai mészárlást

2022. április 6. – 12:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa szerdán elítélte a bucsai mészárlást, miközben a kezében egy olyan ukrán zászlót tartott, amit a faluból küldtek – írja a Reuters. Buchában több száz civil holttestét találták meg az utcán és tömegsírokban. A jelentések szerint sokuk keze hátra volt kötözve, másokon kínzás nyomai látszódtak.

„Az ukrajnai háborúról napokban érkező hírek ahelyett, hogy megnyugvást és reményt adnának, szörnyű tettekről szólnak, mint például a bucsai mészárlás”

– mondta a pápa.

Ferenc pápa kezében egy Bucsából küldött ukrán zászlóval – Fotó: Remo Casilli / Reuters
Ferenc pápa kezében egy Bucsából küldött ukrán zászlóval – Fotó: Remo Casilli / Reuters

„Ezek az egyre borzalmasabb kegyetlenségek még civileket, védtelen nőket és gyerekeket is érik. Ők az áldozatok, akiknek ártatlan vére az égbe kiált, hogy »Állítsák meg ezt a háborút! Hallgassanak el a fegyverek! Ne vessenek tovább halált és pusztítást!«.”

Az oroszok tagadják, hogy civileket gyilkolnának Ukrajnában, de az ukrán államügyész irodája már 4500 esetet vizsgál. Az oroszok szerint a bucsai felvételeket az USA rendelte meg, az egész hazugság, a náci ukrán vezetés propagandája.

A beszéd után Ferenc pápa magasara tartotta a zászlót, mondta, hogy Bucsából kapta, majd maga mellé hívott Ukrajnából menekült gyerekeket, hogy megmutassa, hogy például nekik is el kellett menekülniük a háború elől. Ezek után adott nekik egy-egy húsvéti csokitojást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!