Nagyon kiakadt Emmanuel Macron az őt ért lengyel kritikákra

2022. április 7. – 06:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megalapozatlannak és botrányosnak tartja Emmanuel Macron azokat a kritikákat, amelyeket Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőtől kapott a Vlagyimir Putyinnal való telefonbeszélgetései miatt. Mint az MTI írja, Morawiecki korábban Macron mellett Olaf Scholz német kancellárt is bírálta a Putyinnal való túl enyhe bánásmód miatt, és többek között arról beszélt, hogy a bűnözőkkel nem tárgyalni kell, hanem le kell győzni őket, és feltette a kérdést, hogy az érintettek vajon ugyanúgy tárgyaltak volna-e Hitlerrel, Sztálinnal vagy Pol Pottal.

Macron egyáltalán nem lepődött meg a kritikákon, és elég erősen reagált a lengyel kormányfőre, akinek a kritikáját megalapozatlannak és botrányosnak hívta, majd kitért arra, hogy egyáltalán nem lepi meg, hiszen a szélsőjobboldali Morawiecki egyébként is beavatkozott már a francia választásba azzal, hogy fogadta és támogatta Marine Le Pent, a szélsőjobboldali, oroszpárti Nemzeti Tömörülés államfőjelöltjét. Le Pen kampányát egyébként a magyar adófizetők is megtolták az MNB-n keresztül.

Macron a háború kitörése óta kilencszer beszélt Putyinnal, és utalt arra is, hogy mindezek ellenére nem cinkosa Putyinnak, ellenben másokkal. Itt valószínűleg pont arra a Le Penre gondolt, akinek pártját részben évek óta Oroszországból finanszírozzák.

A felmérések szerint Macron és Le Pen a legesélyesebb arra, hogy továbbjusson a francia választások első fordulójából, és egyelőre pár százalékkal Macron és pártja vezet Le Penék előtt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!