Az ukrán ügyészek közel 4500 háborús bűntett miatt indítottak nyomozást

2022. április 6. – 07:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bucsai mészárláshoz hasonló esetek miatt nyomoz az ukrán ügyészség, kedden már 4468 esetet vizsgáltak – írja a Guardian. A vizsgált esetek között nem csak civilek meggyilkolása, hanem orosz katonák által elkövetett szexuális erőszak is szerepel.

Az ügyészség szerint naponta több száz új nyomozást indítanak, és a becsléseik szerint már 165 gyerek halt meg az orosz invázió miatt.

Az államügyész, Irina Venediktova szerint a Kijev körüli, felszabadított falvak „megkínzott, pokoli képet adnak”, és Hágában akarják felelősségre vonni Oroszországot. Több régióban is nyomoznak, például Kijevnél, Harkivnál, Szuminál, Mikolajivnál, Donyetszknél és Luhanszknál.

A Kijev közelében lévő Borodianka lerombolt házai 2022. április 5-én – Fotó: Gleb Garanich / Reuters
A Kijev közelében lévő Borodianka lerombolt házai 2022. április 5-én – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Egy másik közleményük szerint az orosz katonák szexuálisan zaklattak férfiakat, nőket, gyerekeket és időseket, „de az áldozatok hallgatnak erről”, ami az ügyészség szerint azért van, mert félnek, és maguk sem hiszik el, ami történt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!