Az oroszok reakciója a mészárlás vádjára: fake news

2022. április 3. – 16:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon megosztott egy elképzelést, miszerint álhír, hogy mészárlást követtek volna el Bucsában. Az eredeti bejegyzés szerint az, hogy a hír több nemzetközi híroldalon egyszerre jelent meg arra utal, hogy egy összehangolt médiahadjáratról van szó.

Ahogy korábban írtuk, az ukránok visszafoglalták a Kijev közelében található Bucsát, ahol lemészárolt civileket találtak az utcán.

Holttesteket szállítanak el az ukrajnai Bucha városában, nem messze az ukrán fővárostól, Kijevtől, 2022. április 3-án – Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Holttesteket szállítanak el az ukrajnai Bucha városában, nem messze az ukrán fővárostól, Kijevtől, 2022. április 3-án – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Egy másik érvük az, hogy már március 30-án elhagyták a települést, így az, hogy négy napig nem jelent meg a videó, szintén azt erősíti meg, hogy álhírről van szó.

A videóról azt írják (erről, de figyelem, megrázó felvételről van szó), hogy egy pontján megmozdul az egyik holttest keze, később pedig felül az egyik. A híradóban bejátszott videó nagyon rossz minőségű, így semmiképp sem állítható biztosra, hogy egy holttest valóban megmozdult, vagy inkább úgy verődik vissza a fény a szélvédőn, hogy nagy jóindulattal úgy tűnhet, hogy megmozdult egy kéz.

Megnéztük többen normál és lassított sebességgel is, és nem láttunk mozgást. Ugyanerre jutottak a BBC moszkvai újságírói is.

Az orosz kormány hivatalosan még nem reagált a vádakra, de az általuk megosztott bejegyzés szerint a civilekkel az végzett, hogy az ukránok tüzérséggel lőtték a települést, miután az oroszok kivonultak. Ez azonban nem egyértelmű, hogy hogy magyarázza a hátra kötött kezű, tarkón lőtt civilekről érkező jelentéseket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!