Gyerekek a határon, plüssmackók a dóm előtt, katonák a sírban – az ukrajnai háború 31. napja képekben

2022. március 27. – 11:53

frissítve

Gyerekek a határon, plüssmackók a dóm előtt, katonák a sírban – az ukrajnai háború 31. napja képekben
Egy önkéntes harcos, Davit Raitani családja gyászol a nyitott koporsó felett a grúziai Tbilisziben. Egy grúz önkéntes Mariupolnál, míg két másik Irpinynél halt meg az oroszok elleni harcokban, holttestüket Lengyelország segítségével juttatták vissza hazájukba – Fotó: Daro Sulakauri / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon” – mondta az Egyesült Államok elnöke az Orosz Föderáció elnökéről szombaton. Ilyen megszólalásra talán évtizedek óta nem volt példa, hiszen még a hidegháború utolsó évtizedében is odáig merészkedett Ronald Reagan amerikai elnökként, hogy a berlini fal lebontását követelje Mihail Gorbacsovtól. Nem utalt viszont a szovjet vezető elmozdítására – ellentétben Bidennel, akinek a Varsóban elmondott szavait ugyan később próbálták finomabbra színezni Washingtonban, de nincsen egyedül a véleményével. Egyik legfontosabb szövetségese, Boris Johnson brit miniszterelnök például pár napja arról beszélt, hogy a Nyugat nem rendezheti a kapcsolatait Vlagyimir Putyinnal.

Joe Biden lengyelországi látogatására látványosan reagáltak az oroszok – Lviv központját érte rakétatámadás, 70 kilométerre a lengyel határtól. A katonai műveletek tehát közel sem értek véget a Donbassztól nyugatra, hiába hirdette azt pénteken az orosz hadsereg, hogy a háború első szakaszát „sikerrel” zárták. És hivatalosan 1351 halott katonával, ami valójában ennek a többszöröse lehet. Ha hihetünk a NATO becsléseinek, az oroszok egy hónap alatt akár annyi katonát is veszíthettek Ukrajnában, mint ahányat hosszú évek alatt Csecsenföldön, vagy tíz év alatt Afganisztánban.

A szombati eseményeket napközben, este és éjjel is összefoglaltuk. Most pedig képekben mutatjuk be az orosz–ukrán konfliktus 31. napjának eseményeit:

Fotó: Nacho Doce / Reuters
Fotó: Nacho Doce / Reuters

Odessza tengerpartjain napozó turisták helyett ilyen táblák láthatóak, amelyek a veszélyes aknákra figyelmeztetnek.

Fotó: Evan Vucci / AP / MTI
Fotó: Evan Vucci / AP / MTI

Andrzej Duda lengyel elnök Joe Biden amerikai elnököt fogadja a varsói elnöki palotában 2022. március 26-án. Biden előző nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba, a nap végén pedig beszédet is mondott az elnöki palota előtt.

Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / Getty Images

Irpinyből evakuálták Tamara Nazarovát, aki 24 kutyát hozott magával Kijevbe – közülük 12 a sajátja. Most egy sátorban él az ukrán főváros Szvjatoszinszkij kerületében, és reméli, hogy minél hamarabb támogatást kap az illetékes kijevi intézményektől.

Fotó: Thomas Peter / Reuters
Fotó: Thomas Peter / Reuters

„Ukrajna győzni fog” – írta a táblájára ez a férfi, aki a kelet-ukrajnai Harkiv központjában vonult fel. Bár a várost nagy erővel támadták az invázió kezdete óta az oroszok, az elmúlt napokban helyi tisztviselők szerint ellentámadást tudtak indítani az ukránok.

Fotó: Ying Tang / NurPhoto / Getty Images
Fotó: Ying Tang / NurPhoto / Getty Images

Plüssmackókkal tiltakoznak Ukrajna orosz inváziója ellen Kölnben. Több mint száz játékfigurát állítottak ki a dóm előtt, hogy így demonstrálják azt, hogy már több mint száz gyermek halt meg a harcokban – az ukránok szerint ez a szám legalább 139.

Fotó: Marcin Bielecki / EPA – PAP / MTI
Fotó: Marcin Bielecki / EPA – PAP / MTI

Fehér betűkkel festették fel a ‘дети', azaz ‘gyerekek’ szót oroszul az aszfaltra a szczecini Kortárs Színház bejárata elé. Ezt a feliratot írták ki a mariupoli drámaszínházba menekülő civilek is – az óvóhelyként használt épületet viszont orosz légicsapás érte, becslések szerint közel 300 volt a halálos áldozatok száma.

Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Önkéntesek fedik le homokzsákokkal Olga hercegnő, András apostol, valamint Cirill és Metód szobrait Kijev városközpontjában.

Fotó: Sergey Pivovarov / Reuters
Fotó: Sergey Pivovarov / Reuters

Az orosz hadsereg ukrajnai invázió során megsebesült tagjai vesznek részt Rosztov-on-Don katonai kórházában egy koncerten. A NATO szerint Oroszország 30-40 ezer embert vesztett eddig az oroszok által csak speciális katonai műveletnek nevezett háborúban, közülük 7-15 ezer körül lehet a halottak száma.

Fotó: Adri Salido / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Adri Salido / Anadolu Agency / Getty Images

Míg Joe Biden amerikai elnök Lengyelországba látogatott, a lengyel–ukrán határtól mindössze 70 kilométerre fekvő Lvivet orosz rakétatámadás érte szombaton. A támadás helyszínéről szállnak fel a lángok és a fekete füstfelhők.

Fotó: Hannah McKay / Reuters
Fotó: Hannah McKay / Reuters

Csecsemőt visz bebugyolálva egy lengyel katona a lengyelországi Medykánál, a lengyel–ukrán határ egyik átkelőjénél.

Fotó: Hannah McKay / Reuters
Fotó: Hannah McKay / Reuters

Virágot tart a kezében a 6 éves ukrajnai menekült, Milana Zaharia a lengyelországi Przemysl Glowny vasútállomás csarnokában. Zahariáék várják, hogy folytathassák útjukat tovább nyugat felé.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink