ISW: Az orosz vezérkar inkább a hátországnak mondta, hogy elérték az elsődleges célt, nem biztos, hogy igaz

2022. március 26. – 04:45

Másolás

Vágólapra másolva

A vezérkar azért mondhatta, hogy a különleges katonai művelet szinte elérte az elsődleges célokat, hogy megnyugtassák az orosz állampolgárokat, miközben ez valószínűleg nem, vagy csak részben fedi a valóságot – írja elemzésében az Institute for the Study of War (ISW).

Szergej Rudszkoj, Igor Konaszenkov, a védelmi minisztérium szóvivője és Mihail Mizsincev, az orosz nemzetvédelmi irányítóközpont vezetője sajtótájékoztatója az orosz erők további műveleteiről – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP
Szergej Rudszkoj, Igor Konaszenkov, a védelmi minisztérium szóvivője és Mihail Mizsincev, az orosz nemzetvédelmi irányítóközpont vezetője sajtótájékoztatója az orosz erők további műveleteiről – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Az intézet szerint Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője hiába mondta, hogy az invázió célja mindig is Donyeck és Luhanszk még ukrán kézen lévő részeinek megszerzése volt, ez nem igaz. Az ISW azt írja, hogy az eredeti cél Kijev, Harkiv, Odessza és más nagyvárosok elfoglalása volt, hogy egy új kormányt erőltessenek Ukrajnára.

„Rudszkoj megjegyzései jelezhetik azt, hogy Oroszország visszavett a céljaiból és most már megelégedne a két terület teljes ellenőrzésével, de ez az értelmezés valószínűleg pontatlan”

– írják.

Ezt azért gondolják, mert az Ukrajna más pontjain állomásozó orosz egységek nem függesztették fel a harcot, nem hagytak fel az újabb területek megszerzésére tett kísérletekkel.

„Továbbá ukrán falvakat és városokat is támadnak és lerombolnak, és olyan műveleteket és háborús bűnöket hajtanak végre, amik nincsenek összhangban azzal, amit Rudszkoj állít az orosz célokról”

– jegyzik meg.

Az ISW szerint az orosz vezérkar azzal próbálja meg elfedni a kudarcokat, hogy közelebb hozza a célvonalat azzal, hogy úgy tesz, hogy végig kisebb céljaik voltak. Ezzel akarják növelni a morált, ahogy azzal is, hogy azt állítják, hogy csak 1351 katonájuk esett el a harcok során. A NATO szerint a valós szám 7-15 ezer lehet, és március 22-én egy orosz lap is véletlenül megírta (majd gyorsan törölte), hogy a védelmi minisztérium szerint 9861 orosz katona halt meg.

Négy fontos frontról írnak:

  • Kijevnél (ez a legfontosabb),
  • Harkivnál,
  • Mariupolban (ahol az oroszok már a belvárosig juthattak)
  • és Herszonnál.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!