A Wagner Group zsoldosai megpróbálták megölni Zelenszkijt az ukránok szerint

2022. március 26. – 03:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Wagner Group orosz félkatonai szervezet zsoldosai is részt vehettek egy összeesküvésben, aminek célja az ukrán vezetés – többek között Volodimir Zelenszkij elnök és Denisz Smihal miniszterelnök) meggyilkolása volt – mondta a CNN-nek az ukrán védelmi minisztérium egyik tanácsadója.

Már március elején is írtunk arról, hogy Oroszország nem csak reguláris csapatokat küld Ukrajnába, ahogy arról is, hogy például Zelenszkij lehet a Wagner Group célpontja.

Az összeesküvés létezését a minisztériumnak megerősítette az ukrán titkosszolgálat és az elnököt védő különleges erők is.

„Minden dokumentumot és szükséges bizonyítékot átadunk a Nemzetközi Bíróságnak”

–mondta Markian Lubkivszkij a tanácsadó, aki nem tudott több részletet elárulni. A CNN nem tudta megerősíteni, hogy valóban volt-e ilyen összeesküvés.

A Wagner Groupot Jevgenyij Prigozsinhoz kötik, egy orosz oligarchához akit „Putyin séfjének” is becéznek. Prigozsin és a Kreml is rendszeresen tagadja, hogy közük lenne a szervezethez.

Lubkivszkij szerint az ukrán titkosszolgálatok folyamatosan követték a Wagner-csapatok mozgásait, és szerintük több zsoldos is elesett már a harcok során, amit a sajátos dögcédulájuk alapján erősítettek meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!