Bombák, árvák és ünneplő Putyin – a háború huszonharmadik napja képekben

2022. március 18. – 23:09

frissítve

Bombák, árvák és ünneplő Putyin – a háború huszonharmadik napja képekben
Katonák és tűzoltók a bombázott mikolajivi laktanyánál – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a napokban megakadt az orosz előrenyomulás, az inváziós erők tovább bombázzák az ukrán városokat. Még mindig zajlik a mariupoli színház romjai alatt rekedt emberek mentése, péntek reggel pedig már egy mikolajivi laktanyát is szétbombáztak az oroszok.

Fotó: Roman Baluk / Reuters
Fotó: Roman Baluk / Reuters

Eközben zajlanak a tárgyalások, bár nem egyértelmű, hogy milyen sikerrel. Putyin nagy háborús ünnepséget tartott, de megsértődött Joe Biden kijelentésein. Tudósítóink jelenleg is Ukrajnában vannak, rendszeresen küldenek képeket és riportokat.

Péntek hajnalban megszólaltak a légvédelmi szirénák és robbanások hallatszottak Lvivben, a repülőtér felől fekete füst szállt fel. A polgármester szerint egy gépek karbantartására használt épületet bombáztak az oroszok. Senki sem sérült meg a támadásban.

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

Ukrán katona áll egy szétlőtt kijevi lakóház előtt március 18-án. Pénteken több helyen is bombák hullottak a fővárosra, a polgármester, Vitalij Klicsko szerint egy ember meghalt, tizenkilencen megsérültek, köztük négy gyerek. Hat ház sérült meg, köztük egy iskola és egy óvoda is. Több száz embernek kellett elhagynia az életveszélyessé vált otthonát.

Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP

Légitámadásban megrongálódott lakónegyed Kijev Podilszkij kerületében.

Fotó: State Emergency Service / Reuters
Fotó: State Emergency Service / Reuters

Helyiek, ahogy elhagyják otthonukat a reggeli kijevi támadás egyik helyszínén.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta már 222-en vesztették életüket Kijevben, közöttük 64 civil, azon belül négy gyerek – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Mikola Povoroznik polgármester-helyettes. Povoroznik szerint 889-en sebesültek meg, köztük 241 civil, ezen belül 18 gyerek, három mentőápoló és egy mentőorvos.

A fővárosban az orosz erők támadásaiban a városvezetés adatai szerint eddig 36 lakóépület, öt magánbirtok, hat iskola- és négy óvodaépület rongálódott meg.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Katonák és tűzoltók dolgoznak a találatot kapott mikolajivi laktanyánál.

A város északi részében fekvő laktanya területére összesen négy rakéta csapódott be, a létesítményben sok olyan katona tartózkodott, akit frissen soroztak be, tehát még harci tapasztalata sem volt. Jelenleg is zajlik a romok eltakarítása.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Telex tudósítói, Nyilas Gergely és Huszti István a helyszínen úgy értesültek egy tiszttől, hogy a támadásnak több mint száz áldozata van, ez a szám viszont még tovább emelkedhet.

Ha az orosz erők bevennék Mikolajivot, akkor a 130 kilométerre lévő Odesszához vezető út nyílna meg ezzel. A városból korábban helyszíni riporttal jelentkeztünk.

Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP
Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP

Egy figyelemfelhívó akció keretében 109 babakocsit állítottak ki a városi tanács előtti téren Lvivben. Ennyi gyerek halt meg Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta.

Fotó: Alexander Vilf / Sputnik / AFP
Fotó: Alexander Vilf / Sputnik / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a tömeghez a moszkvai Luzsnyiki stadionban, ahol a Krím annektálásának nyolcadik évfordulóját ünneplő parádét és koncertet tartottak.

Helyi források szerint sok állami alkalmazottat buszokkal szállítottak a helyszínre, a tömeg egy része fizetett emberekből állt, reklámok jelentek meg, ahol 300 vagy akár 1400 rubelt kínáltak a részvételért.

Fotó: Azov Battalion / EyePress / AFP
Fotó: Azov Battalion / EyePress / AFP

A március 17-én lebombázott mariupoli színház.

Péntek délutánig 130 embert sikerült kihozni az óvóhelyként használt, mégis lebombázott mariupoli színházból, de az épület pincéjében még több mint ezren rekedhettek a romok alatt.

A mentést rendkívüli módon nehezíti, hogy a hetek óta heves ostrom alatt álló városban teljesen összeomlottak a közszolgáltatások. A romeltakarítást és az emberek kimentését így jobb híján a hozzátartozók és a lakosság végzi, de ez is akadozik, hiszen tartanak a folyamatos ágyúzástól és a becsapódó lövedékektől. A mentést végzőknek sikerült elhordaniuk a törmeléket a pince egyik kijárata elől, így tudott kiszabadulni az emberek egy része egy olyan óvóhelyről, ami sértetlen maradt – írja a Sky News. Arról nem érkeztek hírek, hogy emberek haltak vagy sérültek volna meg az óvóhelyen.

A színház biztonságosnak tűnő pincéjében ukrán források szerint 1300-an kerestek menedéket az állandó orosz ágyúzás és rakétacsapások elől.

Fotó: Alexey Kudenko / Sputnik / AFP
Fotó: Alexey Kudenko / Sputnik / AFP

A szakadár milícia egyik tagja átvizsgál egy férfit Mariupol határában a menekülő útvonal egyik ellenőrző pontján.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Egy színész megölel néhány gyereket egy Beregszásztól húsz kilométerre található árvaházban.

Fotó: Brendan Mcdermid / Reuters
Fotó: Brendan Mcdermid / Reuters

Egy ölelés életet menthet – ez annak a darabnak az üzenete, amit Oleh Melnicsuk, a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színész-rendezője és néhány Kijevből menekült kollégája ad elő. Az alkalmi társulatról készült riportunkat itt olvashatja el.

Linda Thomas-Green, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete beszél a Biztonsági Tanács pénteki ülésén.

Oroszország összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy előterjesszen egy javaslatot az Ukrajnának szánt humanitárius segítségről, de az amerikai nagykövet arra használta az idejét, hogy orosz biológiai fegyverekről beszéljen.

Linda Thomas-Green megint elmondta, hogy nincsenek titkos amerikai vegyifegyver-gyárak Ukrajnában (amikről itt és itt írtunk), csak olyan közegészségügyi kutatólaborok, amiket az USA, a WHO és több másik ország is elismer és támogat.

Arról is beszélt, hogy oroszok mérgezték meg Alekszej Navalnijt, illetve Szergej és Julija Szkripalt. Azt is megemlítette, hogy bár az ENSZ többször is megerősítette, hogy a szír kormány vegyi fegyvereket használt az elmúlt években, Oroszország védi a felelősségre vonástól.

Fotó: Armend Nimani / AFP
Fotó: Armend Nimani / AFP

Menekültek számára kialakított ideiglenes szállás a romániai Suceava egyik iskolájának tornatermében.

ENSZ menekültügyi szervezete szerint az orosz invázió óta több mint 3,1 millió ember menekült el Ukrajnából, de a belső menekültek száma 6,5 millió körül van.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink