Kelemen Hunor „józanész-programja” ügyesen keveri a populizmust az RMDSZ hagyományos témáival

2024. október 28. – 09:34

Kelemen Hunor „józanész-programja” ügyesen keveri a populizmust az RMDSZ hagyományos témáival
Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

„A józan ész programja” számos népszerű intézkedést ígér a magyar közösség támogatására és a bürokrácia csökkentésére. Ugyanakkor gyakran populista, és megvalósíthatósági problémákkal küzd, mivel a finanszírozási kérdések nem átláthatók, és a múltbeli eredmények hiányosságai is felvetnek kérdéseket az RMDSZ jelenlegi céljainak elérhetőségével kapcsolatban. A program ígéreteinek egy része hatékony politikai kampányeszköz lehet, azonban a választóknak reálisan kell mérlegelniük, hogy ezek az intézkedések hosszú távon hogyan és milyen eszközökkel valósíthatók meg a román gazdasági és politikai környezetben.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és államfőjelöltje bemutatta kampányprogramját, amelyben állítása szerint a polgárok érdekeit helyezi előtérbe az állammal szemben. „Az állam a polgárt védje, ne az intézményeket!” hangoztatja következetesen Kelemen Hunor, aki azt hangsúlyozza, hogy indulásának célja elérni azt, hogy Románia „józan megoldásokkal, intézkedésekkel és működéssel” szolgálja a lakosságot, és ne hátráltassa azt. Az RMDSZ prioritásai között szerepel a fiatal családok támogatása, a diákok érdekeinek védelme, az adófizetők megbecsülése, a betegek ellátásának elsőbbsége, valamint a bürokrácia csökkentése, az állami beavatkozás mérséklése, és a magyar közösség iránti tisztelet növelése.

Az RMDSZ-elnök videóban mondta fel a program kiemelt témáit, amiket részletesen itt lehet elolvasni. Kelemen szerint, míg az RMDSZ kormányon volt, „józan ész” alapján képviselte Erdély érdekeit, azonban a koalícióból való kiszorulás óta növekvő gazdasági nehézségek és bizonytalanság jellemzi az országot. Fő problémaként az elvándorlást és a népességfogyást nevezte meg, ami szerinte az állami intézkedések hiányosságainak és az állam túlterjedésének következménye.

A családosok számára adócsökkentést, rugalmasságot és részmunkaidős foglalkoztatás-támogatást ígért, miközben új lakásépítési projekteket is belengetett: 2035-ig 100.000 önkormányzati bérlakást építtetne a gyerekes családok és pályakezdők számára, mindezt az RMDSZ kormányra kerülése esetén.

Beszélt az oktatási reformokról és a nyelvi jogok biztosításáról is. A magyar diákok számára a román nyelv megfelelő elsajátításának támogatását, új tankönyvek bevezetését és a kétszintű érettségi lehetőségét tűzte ki célul. Emellett szorgalmazza a magyar nyelv hivatalos használatát az önkormányzatokban és a közigazgatásban azokon a területeken, ahol a magyar lakosság jelentős arányban van jelen.

A programban beharangozott egészségügyi fejlesztések a betegek jogait és a szolgáltatások minőségét helyezik előtérbe, beleértve az elektronikus várólisták bevezetését, a vidéki orvosok támogatását és a járóbeteg-ellátás bővítését.

Bürokráciacsökkentésről is beszélt: az egységes adókulcs fenntartása, az adóbehajtási hatékonyság javítása és a vállalkozások terheinek csökkentése is fontos részei „ józan ész” programjának. Az infrastrukturális fejlesztésekről is szó esett: a program szerint több autópályára és kevesebb kifogásra van szükség. Az RMDSZ úgy véli, hogy az infrastruktúra fejlődésének elhanyagolása jelentősen akadályozza az ország gazdasági növekedését.

És persze, a legfelesőbb cél a kisebbségi és kulturális jogok védelme. Az RMDSZ célkitűzése, hogy a magyar nyelv hivatalos státuszt kapjon azokon a településeken, ahol „jelentős” magyar közösség él, és hogy biztosítsák a kulturális szimbólumok védelmét, valamint a helyben termelt adóbevételek visszaforgatását.

Jól hangzik, de reális-e?

A meghirdetett program kapcsán csak egy gyors elemzést végeztünk az ígéretek megvalósíthatóságára, finanszírozási hátterére és a politikai retorika mögötti konkrét intézkedési tervekre vonatkozóan.

1. Koalíciós elszigetelődés és az RMDSZ politikai helyzete

Azzal indított Kelemen Hunor, és amióta elöntötték a kampány-reelsek az erdélyi magyarok feedjeit, mindenhonnan az köszön vissza, hogy azóta nincs „józan ész” a román kormányban, amióta az RMDSZ-t eltávolították a kormánykoalícióból. Az, hogy a kizárásnak mi állt a hátterében, már nem annyira érdekes, holott néhány hónappal ezelőtt derült ki a Szövetség távozásának háttere: Kelemen Hunor elhatárolódásának hiánya Orbán Viktor tusványosi kijelentéseitől, amely a koalíciós partnerek elégedetlenségét váltotta ki. Ez a politikai szakadék volt az, ami meggyengítette az RMDSZ helyzetét, és hátrányosan befolyásolhatja a magyar közösség érdekképviseletét a román politikai szférában. Ezzel kapcsolatban azonban a program nem említi a múltbeli történéseket, és nem fogalmazza meg, hogy az elszigetelődés hogyan befolyásolja az RMDSZ politikai cselekvési lehetőségeit. Nehéz józan észnek nevezni azt a magatartást, amikor a politikai párt nemcsak önmaga, hanem a közössége érdekeivel ellentétes döntést hoz, és kitart egy olyan politikai nyilatkozat mellett, mint az Orbán Viktoré, amit egyébként mindenki elítélt, még ő maga is magyarázkodni volt kénytelen.

2. Nyelvi jogok és a tényleges nyelvhasználat problémája

Az RMDSZ programjában a magyar nyelv hivatalos használatának kiterjesztése erős hangsúlyt kap, különösen azokon a területeken, ahol jelentős a magyar lakosság aránya. Ez természetesen nagyon jól hangzik, a szimbolikus politizálás mindig is az RMDSZ erőssége volt, azonban ismét hiba van a számításokban, mert a Bálványos Intézet idei kutatása kimutatta, hogy Székelyföldön, ahol a magyar többség adott, mégis egyre ritkábban használják a magyar nyelvet az adminisztrációban. Az eredmények szerint többnyire a szimbolikus szintnél, a kétnyelvű táblák és feliratok alkalmazásánál le is állnak az önkormányzatok; a hivatalos dokumentumok fordítása és a kétnyelvű formanyomtatványok használata alacsony szinten marad. A felmérés azt is kimutatja, hogy a helyzet az elmúlt években láthatóan romlott. Egyrészt azok a civil jogvédő kezdeményezések tűntek el, amelyek korábban aktívan felügyelték és szorgalmazták a nyelvhasználati jogok betartását. Másrészt, az RMDSZ nem összpontosít erre a területre, és bár létrehozott egy saját jogvédelmi mozgalmat, ez inkább a jogvédelmi mező kontrollálására, mint a magyar önkormányzatok tevékenységének számonkérésére fókuszál.

Amúgy a kisebbségi törvény elfogadása lehet helyre tudná tenni azokat az elemeit a kisebbségvédelemnek, amik billegnek. De erről a jogszabályról már jó ideje ismét semmit nem hallottunk, holott 2020-ban az RMDSZ azt mondta, hogy a prioritásai között szerepel, és a koalíciós partnerekkel való egyeztetések révén kívánta elfogadtatni.

3. Adócsökkentési ígéretek és költségvetési hiány

A program jelentős adócsökkentéseket és szociális támogatásokat helyez kilátásba, miközben Románia költségvetési hiánya akár 8 százalékig is emelkedhet a választási évben. Az állami alkalmazottak fizetésének és a nyugdíjaknak a növelése tovább emelte a költségvetés terhét, így az RMDSZ adócsökkentési ígéreteinek megvalósíthatósága kérdéses. A program azt sem részletezi, hogyan finanszíroznák ezeket a terveket a jelenlegi pénzügyi helyzetben. Az adócsökkentés népszerű kampányfogásként szolgálhat, de megvalósítása nem tűnik reálisnak a román gazdaság pillanatnyi állapotát figyelembe véve.

Gazdasági elemzők idén többször is nyilatkozták, hogy a még hátralévő választások miatt idén biztosan nem várhatók jelentősebb korrekciós intézkedések, de az év végén felálló új kormánynak jövőre meg kell majd szorítania a nadrágszíjat. A Szabad Európának nyilatkozó Dan Chirleșan közgazdász szerint a legkézenfekvőbb megoldásnak az áfa (TVA) emelése ígérkezik. A szakember már tudni véli azt is, mivel fogja indokolni a kormány ezt a lépést. „Arra fognak hivatkozni, hogy az EU tagállamaiban 22-24 százalékos az áfa, nálunk pedig csak 19 százalékos. Volt egy jó időszakunk, de itt az ideje, hogy ezen a téren Európához igazodjunk” – magyarázta.

4. A populizmus és az államellenes retorika kockázatai

A programban visszatérő elem az állam, mint „ellenség” megjelenítése, amelyet az RMDSZ túlbürokratizáltnak és bizalmatlannak tart az állampolgárokkal szemben. Ezt populista retorikai eszközt már kimaxolta George Simion 2020-ban, és bebizonyította, hogy az állam ellen hergelni a választókat kifizetődő kampányfogás. De bármilyen hatékony lehet az elégedetlen választóknak ez a típusú megszólítása, azt is tudjuk, hogy növeli a társadalmi feszültségeket, és kedvezőtlen képet alakít ki az állami intézményekről. Az állam folyamatos negatív megítélése végül hogy egyeztethető össze az RMDSZ céljával, miszerint visszatérnének a kormányba, hogy az elvándorlást csökkentsék és a fiatalok számára lehetőségeket biztosítsanak? Egy csapásra fog minden megváltozni? Az állam működésének ilyen szintű kritikája nem ösztönzi a bizalomépítést, különösen a fiatalok körében, akik inkább az elvándorlást láthatják megoldásnak.

5. Lakhatási és infrastrukturális ígéretek

Kelemen Hunor 2035-ig 100.000 önkormányzati bérlakás építését tűzi ki célul, amely egy ambiciózus terv, és mondanom sem kell, hogy a Simion-tervre rímel. Az AUR-vezér azzal durrantotta be kampányát, hogy egymillió olcsó lakás megépítését ígérte meg. A lakások javasolt 35 ezer eurós ára azonban jóval a valós, négyzetméterenként 1000-1200 eurós építési költségek alatt van. Egy 50-52 négyzetméteres lakás legalább 70 ezer euróba kerül. Ha az állami költségvetésből kellene kifizetni az AUR által javasolt 1 millió lakást, 35 milliárd eurót tenne ki, ami Románia 2024-es költségvetési bevételeinek körülbelül 30 százalékát teszi ki. Nos, Kelemen Hunor ígérete annyiban különbözik a Simionétól, hogy mindössze 100.000 lakásról beszél, árakat nem említ, nem részletezi, hogy milyen költségvetésből, hogyan képesek fedezni az önkormányzatok ezt az építési programot. Egyszóval a Kelemen-terv több szempontból hasonlít az AUR populista ígéretéhez, amelynek a konkrét finanszírozási háttere úgyszintén nincs megnevezve.

7. Népességfogyás

2022 végén jött a hír, hogy a megszámláltatás eredményeképpen kiderült, épp hogy megüti az egymilliót az erdélyi magyarok száma. Az RMDSZ azonban ráfeküdt a sikerkommunikációs pedálra, és rögtön azt kezdte hangsúlyozni, hogy nézzük a pohárnak a teli részét: nem csökkentünk egymillió alá. „Nem fenyeget a nemzethalál” – mondta akkor Kelemen Hunor, mintegy üzenve ezzel Markó Bélának, aki korántsem volt ilyen optimista abban az elemzésében, amelyben a népszámlálási adatokra reflektált.

A társadalomkutatók tettek néhány kísérletet az adatok értelmezésére, de egy széles körű társadalmi kibeszélése annak, hogy végül is ez a drámai fogyás minek köszönhető, mekkora szerepe van ebben, például, a kettős állampolgárságnak, a romániai magyarság marginalizációjának, a magyar tömbvidék gyenge gazdasági teljesítményének, elmaradt.

Most már arról beszél az RMDSZ elnök, hogy félő, hogy Románia kiürül, és 2050-re egy elöregedett lakosságú országban összeomlik a nyugdíjrendszer és az egészségügyi ellátás stb. Lehet, hogy épp erről kellett volna beszélni már 2022-ben, amikor még kormányon volt az RMDSZ?

8. Családtámogatás

A népességfogyáshoz és elvándorláshoz, külföldi munkavállaláshoz kötődik a családtámogatásról szóló fejezete is az államelnökjelölti programnak. Kelemen Hunor felemlegette, hogy az RMDSZ volt az, aki magyarországi mintára családügyi minisztérium létrehozását javasolta Romániában is, és felsorolta, hogy milyen eszközökkel támogatná a családokat a következőkben azért, hogy az itthon maradást elősegítse.

Arról már nem esett szó, hogy az RMDSZ egyébként törvényjavaslatot is előterjesztett, szintén magyarországi mintára, a kiskorúak nemi és nemzetiségi önazonosságának védelméről szóló tervezetet 2022-ben hallgatólagosan elfogadta a szenátus, azóta nincs hír róla. Ugyanakkor a programban nincs említés az élettársi kapcsolatok jogi bejegyzéséről, ami a modern társadalmi normák és a családjogi kérdések szempontjából fontos lenne.

Összegzés

Kelemen Hunor és az RMDSZ „józan ész” programja egy sor népszerű, a magyar közösség számára vonzó intézkedést ígér, ám a konkrét finanszírozási háttér és a megvalósíthatósági részletek hiányában sok pontja nem tűnik reálisnak. Az olyan nagy ívű terveknél, mint a 100.000 önkormányzati bérlakás építése, az adócsökkentések vagy a népességfogyás elleni támogatási rendszer, a konkrét megvalósítás nemcsak a politikai szándékon, hanem a gazdasági realitásokon is múlik. A populista retorika – az állam mint ellenség beállítása vagy a látványos lakhatási ígéretek – ugyan könnyen megszólítják az elégedetlen szavazókat, de kérdéses, hogy ezek a valóságban mennyire szolgálják a közösség érdekeit.

Az RMDSZ visszatérésre irányuló törekvése akár valós cselekvési lehetőségeket is biztosíthatna a magyar közösségnek, de a reálisan kivitelezhető megoldásokhoz átfogó és költségvetési szempontból megalapozott tervek szükségesek – a populizmus nem pótolhatja a fenntartható stratégiákat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!