Gyűlnek a fekete felhők a román gazdaság fölött, fájdalmas korrekciókra lesz szükség

2024. augusztus 21. – 18:57

Gyűlnek a fekete felhők a román gazdaság fölött, fájdalmas korrekciókra lesz szükség
Marcel Boloș liberális pénzügyminiszter és Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfő ölelkeznek egy áprilisi kormányülésen – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A GDP-arányos költségvetési deficit idén akár az 5 százalékos hiánycélt jóval meghaladó 8 százalékot is elérheti – állapította meg a hét elején közzétett jelentésében az államháztartás megalapozottságát rendszeresen vizsgáló Költségvetési Tanács. A gondokat tetézi, hogy a második évnegyed adatai előrevetítik: 2024-ben a román gazdaság nem a tervezett ütemben fog növekedni.

Az állami kiadások drámai növekedése 2024-es választási szuperévben 7 százalék fölé emelheti Románia költségvetési hiányát – figyelmeztetett a hétfőn közzétett éves jelentésében a Költségvetési Tanács. A közintézmény szakemberei szerint a deficit akár a 8 százalékot is megközelítheti; az elmúlt húsz évben – a világjárvány által sújtott 2020-as évtől eltekintve – soha nem jegyeztek ekkora hiányt.

A jelenség hátterében az áll, hogy idén a kormány bőkezűen osztogatta a közpénzt: márciusban 20 százalékkal emelte az egészségügyi dolgozók bérét, több szakaszban 30 százalékkal növelte az erőszakszervezetek alkalmazottainak, illetve 10 százalékkal bizonyos közalkalmazotti kategóriáknak a fizetését. És a java még hátravan: szeptembertől ismét emelkednek az újraszámolt nyugdíjak, ami Marcel Boloș pénzügyminiszter szerint az év végéig további 10 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést, és a következő években is jelentős nyomást gyakorol az államháztartásra – foglalta össze jelentésében a Költségvetési Tanács.

Az intézmény emlékeztetett arra, hogy az idei büdzsében 5 százalékos deficittel számolt a kormány, de közkiadások ilyen mértékű növekedése mellett ezt a deficitcélt lehetetlen lesz elérni. Ezt egyébként nem csak a Költségvetési Tanács állítja, hanem az Európai Bizottság és a Világbank is. Az egyetlen kiút a jelentés szerint a hiány elszabadulásának elkerülésére „a költségvetés sürgős konszolidációja”, vagyis az állam bevételeinek növelése. A Költségvetési Tanács azonban nem számít arra, hogy a kormány az év végi választások előtt lépésekre szánná rá magát ezen a téren. „Ebben a nagyon viharos politikai évben nem valószínűek a határozott korrekciós intézkedések” – állapította meg az intézmény, hozzátéve, hogy emiatt várhatóan 2024 lesz a második egymást követő év, amikor a túlzottdeficit-eljárás alatt lévő Románia eltér az európai intézmények által meghatározott hiánykiigazítási pályától.

Ezzel a miniszterelnök is tisztában van. Ám amikor nemrégiben az újságírók a költségvetési hiány brutális növekedéséről kérdezték, Marcel Ciolacu nem a kiadások emelkedésével, hanem a nagy összegű állami beruházásokkal magyarázta a jelenséget. Kijelentette: nem hajlandó leállítani ezeket a beruházásokat „csupán azért”, hogy „a felgyorsult fejlődés időszakában lévő” Románia idén elérje Európai Bizottsággal szemben vállalt 3 százalékos hiánycélt. Ehelyett azt az utat választja, hogy a deficit fokozatos csökkentéséről szóló tervet próbál meg kialkudni Brüsszellel.

A Ciolacu-kormánynak valóban van némi mozgástere a költségvetési korrekciók területén. Az EU áprilisban elfogadott új gazdaságirányítási keretrendszere megőrizte a stabilitási paktumban lefektetett uniós elvárásokat, amelyek szerint a tagállamok GDP-arányos államadóssága nem haladhatja meg a 60 százalékot, míg a költségvetési hiány a bruttó hazai össztermék 3 százalékát. Júliusban GDP-arányos Románia államadóssága a 52 százalék volt. Mivel azonban a GDP-arányos költségvetési hiánya meghaladta tavaly is a 3 százalékot, a kormánynak szeptember 20-ig be kell terjesztenie az Európai Bizottsághoz egy hosszabb távú, költségvetési kötelezettségvállalásokat, reformokat és célzott beruházásokat tartalmazó deficitcsökkentési tervet. Magyarán: be kell mutatnia az elképzeléseit arról, hogy miként tudja belátható időn belül leszorítani a deficitet a bűvös 3 százalékra.

A „belátható idő” az EU szabályai szerint rendszerint egy választási ciklust, azaz 4 évet jelent. Ám az Európai Bizottsággal kialkudható egy további 3 éves kegyelmi időszak. Marcel Ciolacu pedig be is jelentette már, hogy a kormány egy hét évre szóló korrekciós tervet készül benyújtani Brüsszelben. A túlzottdeficit-eljárás előírásainak megfelelően a hét év alatt az Európai Bizottság figyelemmel kíséri Románia előrehaladását, és különösen a kiadások alakulását, valamint a kiigazítási időszak meghosszabbítását alátámasztó reformok és beruházások betartását. Azaz felügyeli, hogy miként gazdálkodik a költségvetésével az ország, és csak súlyos recesszió esetén engedélyezi Románia letérését a vállalt pályáról.

Lassult a gazdasági növekedés is

Nyilván a kidolgozás alatt álló költségvetés-kiigazítási terv makrogazdasági adatokra alapoz. Ezek egyike a következő hét évben várható gazdasági növekedés, és ezt a mutatót rendszerint túlbecsülik a mindenkori kormányok. Ez történik várhatóan ebben az évben is, legalábbis ezt támasztják alá a nemrégiben közzétett második negyedévi adatok. Ezek szerint három hónapos összevetésben a román GDP az első trimeszterben mindössze 0,5 százalékkal, a második negyedévben 0,8 százalékkal bővült, miközben a kormány az idei költségvetésben 3,4 százalékos növekedéssel számol. A gazdasági növekedés lassulása hozzájárul a költségvetési hiány és – a lyukak betöméséhez szükséges kölcsönök miatt – az államadósság emelkedéséhez.

Jelenleg a nagyobb hazai bankok 1 és 2 százalék körüli GDP-növekedést prognosztizálnak 2024-re. A román gazdaság teljesítményének csökkenését a Hotnewsnak nyilatkozó Sorin Anagnoste közgazdász több okkal magyarázza. Ezek egyike, hogy a folyamatos fizetésemelések hatására nőtt ugyan a fogyasztás, de a lakosság leginkább import termékeket vásárolt. Ugyanakkor a fogyasztás növekedését mérsékelte, hogy az emberek jelentős része a választások után várható adóemelésektől való félelmében inkább félreteszi a pénzét. Harmadsorban pedig az uniós alapok felhasználása továbbra is alacsony hatásfokú Romániában – vélekedett a szakember.

A közgazdász felhívta a figyelmet arra, hogy Romániának az uniós átlagnál sokkal nagyobb gazdasági növekedésre van szüksége ahhoz, hogy felzárkózzon a nyugati országokhoz. „Ha most, amikor óriási a költségvetési deficit és a folyó fizetési mérleg hiánya, átlagos a gazdasági növekedés, mi történik majd akkor, amikor a kormány a hiány korrekciójára kényszerül?” – tette fel a kérdést Sorin Anagnoste, aki a gazdasági növekedés lelassulása miatt azt sem zárja ki, hogy idén a 9 százalékot is eléri majd a költségvetési hiány.

De honnan lesz pénz?

Gazdasági elemzők idén többször is nyilatkozták, hogy a még hátralévő választások miatt idén biztosan nem várhatók jelentősebb korrekciós intézkedések, de az év végén felálló új kormánynak jövőre meg kell majd szorítania a nadrágszíjat. A Szabad Európának nyilatkozó Dan Chirleșan közgazdász szerint a legkézenfekvőbb megoldásnak az áfa (TVA) emelése ígérkezik. A szakember már tudni véli azt is, mivel fogja indokolni a kormány ezt a lépést. „Arra fognak hivatkozni, hogy az EU tagállamaiban 22-24 százalékos az áfa, nálunk pedig csak 19 százalékos. Volt egy jó időszakunk, de itt az ideje, hogy ezen a téren Európához igazodjunk” – magyarázta.

A közgazdász szerint a másik megoldás, amelyhez a kormány folyamodni fog, az a közberuházások csökkentése lesz, amit az EU helyreállítási alapjából más európai finanszírozási forrásokból származó pénzzel próbál majd kompenzálni. Arra azonban a szakember nem számít, hogy jövőre nőni fognak a munka adóterhei Romániában, hiszen ezek szintje már most az egyik legmagasabb (közel 50 százalékos) Európában. Az áfaemelés hátulütője mindenesetre az lesz, hogy növeli az inflációt – jegyezte meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!