Kelemen Hunor a népszámlálási eredményekről: Aggasztó, de nem kellene egyből nemzethalált vizionálni

2023. január 12. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai magyarok 1989 óta tapasztalt fokozatos fogyása aggasztó, viszont ez beilleszkedik abba a trendbe, hogy Kelet-Európából rengetegen vándorolnak nyugat felé, „ezt nem tudta megállítani Románia a románok és a magyarok esetében sem, és ismerve a szomszédos államok adatait, nem tudta megállítani egyetlen állam sem” – nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Székelyhon portálnak a népszámlálási adatok előzetes eredményeivel kapcsolatban.

A szövetségi elnök szerint a fogyás mértékénél talán súlyosabb problémát jelent a korfa alakulása. „Ha a társadalom így folytatja, és nem talál egy megoldást, akkor 2050-re szinte a teljes szociális intézményrendszer fenntarthatatlanná válik. 2050-re alig 4,2-4,3 millió aktív dolgozó lesz Romániában, ami nagyon kevés ahhoz, hogy a társadalomnak az összes intézményét és funkcióját el lehessen látni” – véli a miniszterelnök-helyettes.

A romániai magyarság számával kapcsolatban azt mondta: „két és félmillió olyan ember van, akinek nem ismert az etnikai hovatartozása és ha azt vesszük figyelembe, hogy a nagy számok törvénye alapján a két és félmillióban ugyanannyi magyar lehet, mint amennyi az etnikai hovatartozást is rögzítő populációban, akkor ez jelent még egy 140-150 ezer főt”.

Kelemen Hunor szerint tehát körülbelül 1 140 000 – 1 150 000 magyar ember él ma Romániában és „nagyon nagy hiba lenne ma nemzethalált vizionálni és a közösséget elbizonytalanítani”. Mint mondja, a kivándorlás mértékét csökkenteni lehet az életminőség javításával, ehhez kellenek a szakpolitikai döntések és stratégiák.

Az RMDSZ elnöke szerint semmilyen adat nem támasztja alá Markó Béla volt RMDSZ-elnök állítását, miszerint a kivándorlást a kettős állampolgárság intézménye is befolyásolta, meglátása szerint „mióta létezik a könnyített állampolgárság, semmivel sem vándoroltak el többen, mint 2001 és 2011 között, amikor még nem volt erre lehetőség”.

Arra a felvetésre, miszerint sokan az RMDSZ-t teszik felelőssé a magyar lakosság lélekszámának csökkenéséért, Kelemen Hunor elmondta: szerinte tisztességesen képviselték az erdélyi magyarok érdekeit, lehetőségeik mértékében a közpolitikák alakítását is úgy alakították, hogy az a helyben maradást segítse. „Úgy általánosan pedig, hogy a népességfogyásért az RMDSZ a hibás, olyan, mintha azt mondanánk, hogy a globális felmelegedésért is az RMDSZ a hibás” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a december 30-i megszólalásán túl – amikor a népszámlálás sikerét emelte ki, először szólalt meg a nyilvánosság előtt a témában.

Az előzetes statisztikai eredményekről társadalomkutatók négy témakörre lebontva vizsgálták meg azokat a számokat, amelyek eddig nyilvánosságra kerültek, és ezek függvényében mutattak rá folyamatokra, illetve javasoltak különböző megoldásokat a jövőre nézve.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!