Kelemen Hunor a népszámlálási eredményekről: Aggasztó, de nem kellene egyből nemzethalált vizionálni

2023. január 12. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai magyarok 1989 óta tapasztalt fokozatos fogyása aggasztó, viszont ez beilleszkedik abba a trendbe, hogy Kelet-Európából rengetegen vándorolnak nyugat felé, „ezt nem tudta megállítani Románia a románok és a magyarok esetében sem, és ismerve a szomszédos államok adatait, nem tudta megállítani egyetlen állam sem” – nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Székelyhon portálnak a népszámlálási adatok előzetes eredményeivel kapcsolatban.

A szövetségi elnök szerint a fogyás mértékénél talán súlyosabb problémát jelent a korfa alakulása. „Ha a társadalom így folytatja, és nem talál egy megoldást, akkor 2050-re szinte a teljes szociális intézményrendszer fenntarthatatlanná válik. 2050-re alig 4,2-4,3 millió aktív dolgozó lesz Romániában, ami nagyon kevés ahhoz, hogy a társadalomnak az összes intézményét és funkcióját el lehessen látni” – véli a miniszterelnök-helyettes.

A romániai magyarság számával kapcsolatban azt mondta: „két és félmillió olyan ember van, akinek nem ismert az etnikai hovatartozása és ha azt vesszük figyelembe, hogy a nagy számok törvénye alapján a két és félmillióban ugyanannyi magyar lehet, mint amennyi az etnikai hovatartozást is rögzítő populációban, akkor ez jelent még egy 140-150 ezer főt”.

Kelemen Hunor szerint tehát körülbelül 1 140 000 – 1 150 000 magyar ember él ma Romániában és „nagyon nagy hiba lenne ma nemzethalált vizionálni és a közösséget elbizonytalanítani”. Mint mondja, a kivándorlás mértékét csökkenteni lehet az életminőség javításával, ehhez kellenek a szakpolitikai döntések és stratégiák.

Az RMDSZ elnöke szerint semmilyen adat nem támasztja alá Markó Béla volt RMDSZ-elnök állítását, miszerint a kivándorlást a kettős állampolgárság intézménye is befolyásolta, meglátása szerint „mióta létezik a könnyített állampolgárság, semmivel sem vándoroltak el többen, mint 2001 és 2011 között, amikor még nem volt erre lehetőség”.

Arra a felvetésre, miszerint sokan az RMDSZ-t teszik felelőssé a magyar lakosság lélekszámának csökkenéséért, Kelemen Hunor elmondta: szerinte tisztességesen képviselték az erdélyi magyarok érdekeit, lehetőségeik mértékében a közpolitikák alakítását is úgy alakították, hogy az a helyben maradást segítse. „Úgy általánosan pedig, hogy a népességfogyásért az RMDSZ a hibás, olyan, mintha azt mondanánk, hogy a globális felmelegedésért is az RMDSZ a hibás” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a december 30-i megszólalásán túl – amikor a népszámlálás sikerét emelte ki, először szólalt meg a nyilvánosság előtt a témában.

Az előzetes statisztikai eredményekről társadalomkutatók négy témakörre lebontva vizsgálták meg azokat a számokat, amelyek eddig nyilvánosságra kerültek, és ezek függvényében mutattak rá folyamatokra, illetve javasoltak különböző megoldásokat a jövőre nézve.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!