Lasconi elutasítja Ciucă kérését, és nem lép vissza a javára

2024. október 23. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

Elena Lasconi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke elutasította Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének és államelnök-jelöltjének a javaslatát, hogy lépjen vissza az elnökválasztási versenyből „egy valódi jobboldali projekt támogatása” érdekében.

Lasconi a digi24.ro-nak nyilatkozva szerdán úgy vélte, hogy visszalépése semmivel sem segítene Nicolae Ciucán. Hangsúlyozta, hogy adatai szerint államelnök-jelöltként jelenleg a harmadik helyen áll, és ezzel megelőzi a PNL elnökété a felmérésekben, és nem áll szándékában visszalépni.

Lasconi szerint a politikusoknak figyelniük kellene azokat a felméréseket, amelyek azt mutatják, hogy a románok elégedetlenek az egészségügyi és az oktatási rendszerrel, aggódnak az infláció növekedése vagy az új adók bevezetése miatt.

Az USR elnöke szerint ugyanakkor „nevetséges”, hogy a PNL elnöke a PSD-t támadja, de mégis kormányon marad a PNL. Lasconi felelőtlennek nevezte Nicolae Ciucát, amiért szenátusi elnökként a médiában vádaskodik, hogy választási csalások lesznek, de gyanújáról nem értesíti az állami intézményeket.

Lasconi másrészt megjegyezte, hogy az USR-nek nem a liberálisokkal vannak „nézeteltérései”, hanem a PNL jelenlegi vezetésével, amely „Klaus Iohannis utasításainak engedelmeskedik”. Azt állította ugyanakkor, hogy néhány liberális azt mondta neki, hogy szeretnének koalíciót kötni az USR-vel.

Az USR együtt fog kormányozni a PNL-vel és az RMDSZ-szel, „de nem Ciucă PNL-jével” – mondta még Lasconi, hozzátéve, hogy véleménye szerint a liberálisok jelenlegi elnökét hamarosan félre fogják állítani a párttársak. A PSD-vel közös kormányzásról azonban az USR elnöke azt állította, hogy „csak egy párhuzamos univerzumban lenne lehetséges”.

A PNL államelnök-jelöltje, Nicolae Ciucă kedd este nyilvánosan kérte fel az USR jelöltjét, Elena Lasconit, hogy lépjen vissza az elnökválasztási versenyből. A România Tv-nek nyilatkozó politikus kifejtette: a PNL azért volt kénytelen koalíciót kötni a Szociáldemokrata Párt (PSD), mert annak idején az USR egyetlen teljesítménye az volt, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, amelynek maga is részese volt. Később az USR vezetőséget váltott, így újra létrejöhetne egy jobboldali koalíció – magyarázta.

Ám Ciucă szerint Lasconinak vissza kellene lépnie az elnökválasztási versenyből, hogy segítse a liberálisok jelöltjének bekerülését a második fordulóba. Azzal érvelt, hogy az USR csak 8 százalékot, a PNL pedig 30 százalékot ért el a helyhatósági választásokon. „Nyilvánosan felkérem őt, hogy fogadja el az aritmetikai és politikai realitásokat” – jelentette ki, hozzátéve, hogy meggyőződése szerint Lasconi visszalépését a szavazótábora is meg fogja érteni.

Az államfőválasztásokkal kapcsolatos legfrissebb közvélemény-kutatásokról itt írtunk részletesebben. Mindenik felmérés Marcel Ciolacut hozza ki az első forduló győztesének, de abban jelentős eltérések vannak, hogy ki lehet az ellenfele a második fordulóra. Az Insomar-Avangarde felmérése szerint Nicolae Ciucával kerülhet szembe, míg az USR megrendelésére készült Verifield-felmérés szerint az AUR-os George Simion kerülhet még be az államfőválasztás második fordulójába.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!