Insomar-Avangarde: Simion csak 3 százalékkal marad le Ciucă mögött az elnökválasztási preferenciákban

2024. október 22. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjei, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă kerülhet be a romániai elnökválasztás második fordulójába, de George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetője csak 3 százalékkal marad le Ciucă mögött, derült ki az Insomar-Avangarde saját finanszírozású közvélemény-kutatásából a News.ro szerint.

A válaszadók jelentős része, 36 százaléka nem tudja még, hogy kire szavazna. 61 százalék válaszolta azt, hogy tudja, kire üti majd a pecsétet az elnökválasztáson, 3 százalék pedig nem válaszolt a kérdésre. A részvételi szándékot firtató kérdésre 65 százalék válaszolt úgy, hogy november 24-én biztosan elmegy szavazni, 24 százalék valószínűleg szavaz, 6 százalék valószínűleg nem, 3 százalék pedig biztosan nem.

A jelöltek közül Marcel Ciolacu a legnépszerűbb a felmérés szerint (28%), Nicolae Ciucă 19 százalékot, George Simion 16 százalékot, Elena Lasconi 13 százalékot, Mircea Geoană 11 százalékot, Cristian Diaconescu 5 százalékot, Kelemen Hunor pedig 4 százalékot érne el.

Rákérdeztek az Alkotmánybíróság döntésére, amellyel elutasította Diana Şoşoacă elnökjelöltségét. A válaszadók többsége, 46 százaléka a demokráciával ellentétesnek gondolja ezt a döntést, de nem sokkal kisebb azoknak az aránya sem (43 százalék), akik demokratikusnak gondolják.

A közvélemény-kutatást október 10. és 20. között 1190 fős mintán végezték, személyes lekérdezéssel. A maximális mintavételi hiba 95%-os megbízhatósági szinten +/- 3,1%.

Egyébként már készült több olyan közvélemény-kutatás is, amely szerint Simion bejutna az elnökválasztás második fordulójába. A FlashData szeptember 5-13. között készült felmérése Marcel Ciolacut 24 százalékra, Simiont 19 százalékra, Mircea Geoanăt 16 százalékra, Ciucăt pedig csak 13 százalékra, Lasconival egy szintre mérte. Az USR megrendelésére október 7-9. között készült Verifield-felmérés szerint pedig Simion szinte 20 százalékot érne el a második helyen, Nicolae Ciucă pedig csak a hatodik lenne 6,2 százalékkal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!