Novembertől ismét ingyen válthatják ki a buszbérleteiket a kolozsvári egyetemisták

2024. október 22. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

November 1-től megszabadulnak a kolozsvári egyetemisták a tömegközlekedésre járó bérletük utólagos elszámolásának bonyodalmaitól, ami miatt sokan le is mondtak erről a kedvezményről. A kolozsvári helyi tanács keddi rendkívüli ülésén ugyanis arról határozott, hogy 95-ről 55 lejre csökken a havi bérlet ára, az összeget pedig az önkormányzat, illetve a tanügyminisztérium állja, és ezután nem kell előre kifizetni. A bérlet azonban csak 120 utazásra érvényes havonta.

„A ma elfogadott határozat szerint 120 utazás lesz biztosítva a kincses város azon egyetemistái (alapképzés, mesterképzés, doktorandusz hallgatók) számára, akik állami egyetemeken, nappali képzésben tanulnak. Ez a havi 120 utazás 55 lejbe fog kerülni, amit a tanügyminisztérium (90%) és az önkormányzat (10%) finanszíroz, így a kolozsvári egyetemisták mentesülnek a költségek alól” – idézte Oláh Emesét, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterét a Transtelexhez eljuttatott közlemény.

„Az egyetemisták számára az anyagi helyzet gyakran kihívást jelent, és az ingyenes bérletek jelentős költségmegtakarítást biztosítanak. A diákok számítottak ezekre a bérletekre, ez egy szükséges intézkedés kell legyen minden tanévben. A tömegközlekedés az egyetlen alternatíva, hogy mindenki számára élhető maradjon a város, hogy a Kolozsvárra érkező diákok könnyebben boldoguljanak” – tette hozzá Andacs Zsolt Levente, RMDSZ-es városi tanácsos.

A közlemény szerint „a bérleteket továbbra is a helyi közszállítási vállalat automatáinál lehet kiváltani”.

Kérdésünkre Oláh Emese sajtóirodájától az a pontosítás érkezett, hogy a diákok ingyen váltják ki a bérleteket, nem fizetnek érte konkrétan, az elszámolást pedig az intézmények oldják meg maguk között.

A kolozsvári tömegközlekedési vállalat (CTP) korábban arról tájékoztatta a kolozsvári egyetemistákat, hogy az egyetemek kérésére október 1-től kötelező lesz előzetesen kifizetniük a bérlet 95 lejes árát, amit majd utólag térítenek meg az egyetemek. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) tiltakozott a döntés ellen, ami felesleges adminisztrációs és anyagi terhet ró a diákokra. A szervezet néhány napja tette közzé a tömegközlekedési bérletek költségeinek elszámolási útmutatóját.

Az egyetemisták tömegközlekedési bérletei csak a 2023/2024-es tanévtől voltak korlátlan számú utazásra érvényesek, azelőtt 120 ingyenes utazásra jogosították fel a tulajdonosukat, ezt vezetik most vissza.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!