Csalódottak a kolozsvári diákok, ezentúl csak előzetes kifizetés és hosszadalmas folyamat után lesz ingyenes a buszbérletük

2024. október 2. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) mély csalódottságának adott hangot közösségi médiában, miután a kolozsvári tömegközlekedési vállalat (CTP)arról tájékoztatta közleményében a kolozsvári felsőoktatásban résztvevő diákokat, hogy az egyetemek kérésére, október 1-től kötelező lesz előzetesen kifizetniük a bérlet árát (95 lej), amit majd „csak egy hosszadalmas, bürokratikus folyamat lezárása után” térítenek meg az egyetemek.

„Szervezetünk régóta elítéli a jól ismert »decont« módszert, mivel elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a diákok számára garantált ingyenes tömegközlekedést olyan eljárás kövesse, amely felesleges adminisztrációs terhet ró rájuk, és esetenként több hónapos várakozásra kényszeríti őket. A közel 100 lejes bérlet összege sok diák számára jelentős anyagi terhet jelent, amit előzetes tervezés nélkül sokan nem engedhetnek meg maguknak.

Továbbá, elfogadhatatlan, hogy az egyetemek és a tömegközlekedési vállalat folyamatosan egymásra hárítják a felelősséget. Az a tény, hogy a diákok ilyen bizonytalan helyzetben kénytelenek megkezdeni a tanévet, teljes mértékben elfogadhatatlan„ – írta a KMDSZ.

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség ugyanakkor azt tanácsolta, hogy amíg az egyetemetek részéről nincsen biztos információ az összegek visszatérítésének módszeréről, a diákok ne váltsák ki tömegközlekedési bérleteiteket, mivel az árak megtérítése nem garantált. ”Amennyiben tehetitek, várjatok addig, amíg az illetékes szervek hivatalos és biztos információval szolgálnak” – tették hozzá.

Mint a CTP emlékeztetett, az oktatási törvény szerint a diákoknak 90 százalékos kedvezmény jár a tömegközlekedéssel történő utazásokra, amelyet a minisztérium finanszíroz az egyetemeken keresztül. Kolozsvár önkormányzata további 10 százalékot biztosít a tanulóknak, hogy a tömegközlekedés teljesen ingyenes legyen a város buszjáratain.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármester azt nyilatkozta, hogy a tanügyminisztérium átiratban közölte velük, hogy ezentúl utólagos elszámolás alapján fogják fizetni a 90 százalékos részt annak függvényében, hogy az egyetemeknek van-e erre elkülönített pénze vagy sem. A kolozsvári önkormányzat a 10 százalékos önkormányzati részt továbbra is biztosítani fogja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!