Az Alkotmánybíróság elutasította Diana Șoșoacă elnökjelöltségét

2024. október 5. – 20:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alkotmánybíróság (CCR) döntése alapján Diana Șoșoacă nem indulhat a 2024-es romániai elnökválasztáson, miután a bíróság két beérkezett fellebbezést is elfogadott a jelölése ellen. A fellebbezéseket Amalia Bellantoni és Gheorghe Mihai Ursa nyújtották be. A határozat végleges és nem támadható meg, így a Központi Választási Irodának (BEC) törölnie kell a jelölését.

A G4Media forrásai szerint a bírák 5-2 arányban szavazták meg Diana Șoșoacă jelölésének elutasítását, ami a Központi Választási Iroda (BEC) korábbi döntésének megsemmisítését jelenti. Két bíró hiányzott az ülésről.

A fellebbezések alapja Șoșoacă alkotmányos hűsége volt, Mihai Gheorghe Ursa és Amalia Bellantoni többek között „faji gyűlölettel”, „hamis aláírásokkal” és „a pártok statútumának megsértésével” vádolták meg.

Șoșoacă élő adásban, párttársának Luis Lazarus európai parlamenti képviselőnek jelenlétében tudta meg a hírt egy újságírótól, aki felhívta őt. Șoșoacă elfogadhatatlannak nevezte a döntést, és kijelentette, hogy nem tájékoztatták hivatalosan.

Az Alkotmánybíróság ugyanakkor elutasította a Nicolae Ciucă és Kelemen Hunor jelölése elleni fellebbezéseket, valamint Miron Cozma fellebbezését, aki a BEC döntését támadta, ami elutasította az ő elnökjelölti pályázatát.

Az Alkotmánybíróság továbbá elhalasztotta a Mircea Geoană és Ludovic Orban jelölése ellen benyújtott fellebbezések tárgyalását este 21 órára.

Az elnökválasztási jelöléseket október 5-én éjfélig lehetett benyújtani. Eddig 13 jelölt regisztrálta magát a BEC-nél, köztük Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL), Elena Lasconi (USR), Mircea Geoană (független), Kelemen Hunor (RMDSZ), Ludovic Orban (Forța Dreptei), Cristian Diaconescu (független), George Simion (AUR), Diana Șoșoacă (SOS), Ana Birchall (független), Călin Georgescu (független), Miron Cozma (független) és Cristian Terheș (PNCR).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!