Egy friss közvélemény-kutatás szerint George Simion bejuthat az elnökválasztás második fordulójába

2024. szeptember 26. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Ha vasárnap tartanák az elnökválasztást, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Marcel Ciolacu végezne az első helyen a szavazatok 24 százalékának megszerzésével – derül ki a FlashData friss közvélemény-kutatásának csütörtökön ismertetett eredményeiből, amit az Agerpres összegzett.

A felmérés szerint a második helyen a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltje, George Simion, a harmadikon pedig Mircea Geoană független jelölt végezne 19, illetve 16 százalékkal. A további sorrend: Nicolae Ciucă (13 százalék), Elena Lasconi (13 százalék), Diana Şoşoacă (8 százalék), mások (7 százalék).

A parlamenti választásokon a PSD-re a megkérdezettek 29 százaléka, a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) 17 százalék, az AUR-ra 15 százalék, a Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR) 13 százalék, az SOS Romániára 6 százalék, az RMDSZ-re 6 százalék, „Mircea Geoană pártjára” 5 százalék, más pártokra 9 százalék szavazna.

Ha „Mircea Geoană pártja” nem vesz részt a választásokon, a PSD a voksok 29 százalékát, a PNL 18 százalékát, az AUR 16 százalékát, az USR 15 százalékát, az S.O.S. Románia 6 százalékát, az RMDSZ 6 százalékát, más pártok 10 százalékát kapnák.

A felmérés kitér a választási részvételre is. A megkérdezetteknek egy 1-től 10-ig terjedő skálán (amelyen az 1 = biztos nem szavaz, a 10 = biztos szavaz) kellett megjelölniük, mennyire biztosak abban, hogy elmennek szavazni az év végi választásokon. A 8-as, 9-es és 10-es pontszámok alapján 58 százalékra becsülik a részvételt.

A közvélemény-kutatásban részt vevők 56 százaléka szerint jelenleg rossz irányba tart az ország, 31,2 százalék szerint jó irányba halad Románia, 12,8 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A FlashData felmérése szeptember 5-13. között készült, 1100 fős mintán, 3 százalékos hibahatárral.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!