NATO-főtitkár, miután egy orosz drón behatolt a román légtérbe: Putyin retorikája egyre felelőtlenebb

2024. október 18. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Mark Rutte NATO-főtitkár a Románia légterébe berepülő orosz drón kapcsán, a pénteki a védelmi miniszterek tanácskozásán azt mondta, hogy a légvédelem továbbra is prioritást élvez a katonai szövetség számára. Szolidáris Romániával, és gratulál a román hatóságoknak a „gyors és hatékony válaszadáshoz”, írja a Digi24.

Rutte ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy Oroszország továbbra nagy fenyegetés a szövetségesekre nézve, és Vlagyimir Putyin orosz elnök „egyre felelőtlenebb retorikát folytat”. Rutte arra figyelmeztet, hogy az egyre gyakoribb orosz támadások a szövetséges országok légterébe való behatoláshoz vezetnek, ezért a NATO nagyobb figyelmet fordít majd rá. „A közelmúltban jelentősen megnöveltük jelenlétünket a NATO keleti szárnyán, és megerősítettük a NATO légi rendfenntartó misszióját (...) Oroszország továbbra is a legjelentősebb és legközvetlenebb fenyegetés a szövetségesek biztonságára. Putyin pedig egyre felelőtlenebb retorikához folyamodik. Moszkva lehet, hogy hangos, de a NATO erős. Egy bizonytalanabb világban létfontosságú, hogy folytassuk képességeink modernizálását és közös kiképzésünket, hogy hagyományos és nukleáris erőinket erősnek tartsuk” – tette hozzá Mark Rutte.

Pénteken Marcel Ciolacu miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a drónok útvonalát követni lehet, és ha civil vagy katonai célpont felé közelítenek, le fogják lőni. Az újságírók azt kérdezték a miniszterelnöktől, hogy létezik-e vagy sem törvény a román légtérbe behatoló drónok lelövésére. Ez a kérdés azért is sürgető, mert Romániába már több lelőtt orosz dróndarab hullott vissza az ukrán határ felől. És már második alkalommal sértették meg Románia légterét.

Az orosz drónról, illetve tágabb értelmezéséről bővebben itt írtunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!