Kulcsár-Terza József bontja a háromszéki „nyertes csapatot”, Hargita megyéből Zakariás Zoltán juthat képviselői mandátumhoz RMDSZ színekben

2024. október 17. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

„Nyertes csapaton ne változtass” – írta Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke Facebook-bejegyzésében, melyben bejelentette, hogy az RMDSZ háromszéki szervezete is iktatta a képviselői és szenátori jelöltdossziékat. Közmondását azonban aligha tudja megtartani a tanácselnök.

Kovászna megyében ugyanis szenátorjelöltek listáját változatlanul Fejér László Ödön vezeti, ami itt az egyetlen biztos befutóhelynek számít. A második helyen lévő Kondor Ágotának, a Háromszéki Nőszervezet részéről már kevés esélye van, hogy mandátumot szerezzen.

S bár a képviselőjelöltek listájára a Háromszéki szervezet tagjai szerették volna, hogy úgy álljon össze, mint azt Tamás Sándor posztjában sorolta, mintha mi se történt volna: „Miklós Zoltán áll az élen, második helyen Gál Károly, őt követi Könczei Csaba”. A „nyertes csapat” felállása a Szövetség Állandó Tanácsának (SZÁT) döntése értelmében változott. Hisz az RMDSZ és a Magyar Polgári Erő (MPE) országos egyeszsége értelmében a harmadik, és még bejutó helyre, mint az elnök is megjegyezte, nem Könczei Csaba került, hanem Kulcsár Terza József, az MPE elnöke és jelölt. A negyedik helyre rangsorolt Könczei képviselői mandátuma így viszont kérdésessé vált.

Hargita megye is iktatta

Az RMDSZ Hargita megyei szenátor- és képviselőjelöltjei szerdán nyújtották be a jelölési dokumentumaikat a választási iroda székhelyén.

A másik „ajándék” képviselői helyet és négyéves fizetést Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke kapta meg, akinek Hargita megye biztosítja a mandátumát a szimbolikus politizálásra.

Hargita megyében a jelenlegi két szenátor: Tánczos Barna és Antal Lóránt mellett Borboly Csaba jelöltette magát a felsőházba. A képviselőjelölti listát Kelemen Hunor szövetségi elnök vezeti, őt Hajdu Gábor (Csík), Bende Sándor (Gyergyó), Ladányi László Zsolt (Udvarhely) követi, majd az utolsó befutó helyen Zakariás Zoltán zárja a sort. Ha több (azaz egy újabb mandátumra elegendő) szavazat érkezne a Hargita megyei listára, akkor az udvarhelyi Illyés Szabolcs juthatna még be a parlamentbe, a nem befutó helynek számító hatodik helyről. Illyés Szabolcs szintén Udvarhelyről jelöltette magát, korábban polgármester-jelölt volt a székely anyavárosban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!