Módosítaná az alkotmánybíróság működését szabályozó törvényt a PSD

2024. október 9. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Módosítaná az alkotmánybíróság működéséről szóló törvényt a Szociáldemokrata Párt (PSD), jelentette Marcel Ciolacu kormányfő, a párt elnöke szerdán.

Az Agerpres összefoglalója szerint a kormány székhelyén nyilatkozó miniszterelnök újságírói kérdésre elmondta, hogy a PSD törvénymódosító tervezete lehetőséget adna az elnökválasztásról kizárt jelölteknek az alkotmánybíróság határozatának megfellebbezésére.

Ciolacu közlése szerint a jogszabályjavaslatot a PSD még a szerdai nap folyamán be fogja nyújtani, és a parlament „a lehető leghamarabb” el fogja fogadni. Hozzátette, hogy a módosított törvény előírásai csak a jövőre lesznek érvényesek. „Az elnökválasztásról kizárt jelölteknek joguk kell legyen a védekezésre” – jelentette ki.

Az alkotmánybíróság működése körüli vita az után robbant ki, hogy a testület elutasította Diana Șoșoacă elnökjelöltségét, és ezért a Központi Választási Irodának (BEC) törölnie kell az indulók listájáról. Ciolacu már a Diana Şoşoacă elnökjelöltségét elutasító határozat indoklása után kijelentette, hogy szükség van az alkotmánybíróság széles körű reformjának megvitatására.

A Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében amellett érvel, hogy a reformról szóló vitának abból kell kiindulnia, hogy az alkotmánybíróság működését szabályozó törvény nem biztosítja a testület határozataiban érintett személyek védelemhez vagy a fellebbezéshez való jogát. Ezért a Központi Választási Iroda (BEC) és az alkotmánybíróság közé kellene iktatni egy törvényességi szűrőt, amelyet csak a legfelsőbb bíróság tud biztosítani.

Az alkotmánybíróság hétfő este tette közzé az SOS Románia párt elnökének jelöltségét elutasító határozat indokolását. Eszerint Diana Şoşoacă a Románia NATO- és EU-tagságával kapcsolatos megnyilvánulásaiban megkérdőjelezi az alkotmány tiszteletben tartására vonatkozó kötelezettséget.

Elemzők szerint azzal, hogy Diana Şoşoacăt törölték a jelöltek közül, a PSD és Marcel Ciolacu járhat a legjobban. Arra számítanak ugyanis, hogy az SOS Románia EP-képviselőjének kiesése az indulók közül majd George Simiont, az AUR jelöltjét segíti, aki ezzel bejuthat az elnökválasztás második fordulójába. A jelenlegi felmérések szerint a második fordulóba fog kerülni Marcel Ciolacu is, akinek Simionnal szemben van a legnagyobb esélye választásokat nyerni.

Az eset miatt összekülönbözött a kormánykoalíció két pártja. A PNL elnöke, Nicolae Ciucă be is jelentette, vége az együttműködésüknek, mert a PSD állampártként viselkedik, de a kormányból még nem léptek ki. Egyébként Ciucă is azt mondta hétfő esettel kapcsolatban, hogy a szerinte elhibázott határozat volt. Megjegyezte, az azt megszavazó öt alkotmánybíró közül négyet a PSD, egyet az RMDSZ jelölt korábban a testületbe, a PNL jelöltje pedig ellenvéleményt fogalmazott meg. Ciucă úgy érvelt, hogy az SOS Románia párt elnökének akkor is tiszteletben kell tartani az alkotmányos jogait, „ha nem kedveljük őt, más álláspontot képvisel, a nézeteinkkel szögesen ellentétes kijelentéseket tesz is, néha talán még a szabadságról és demokráciáról alkotott felfogásunkkal is ellentéteseket”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!