19 jelölt pályázná meg az államelnökséget, egymásnak adták a kilincset szombaton a Központi Választási Irodánál

2024. október 6. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Hat további jelölt, köztük a Román Hírszerző Szolgálat (SIE) korábbi ideiglenes igazgatója, Silviu Predoiu is elindult a 2024-es romániai elnökválasztáson. Szombaton, a jelöltállítás utolsó napján hat újabb jelölés érkezett be, írja a News.ro, így összesen 19 jelölt pályázik az elnöki posztra. A Központi Választási Iroda (BEC) 48 órán belül dönt ezek regisztrálásáról vagy elutasításáról, és a végleges lista október 10-én lesz ismert.

A szombaton benyújtott jelölések közé tartozik Silviu Predoiu (Nemzeti Akció Liga), Oana Crețu (Egyesült Szociáldemokrata Párt – PSDU), Sebastian-Constantin Popescu (Új Románia Párt – PNR), Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru (Nemzeti Méltóság Alternatívája – ADN), Ciprian-Romeo Mega és Răzvan-Nicolae Constantinescu (Román Néppárti Hazafiak – PPR).

Eközben az Alkotmánybíróság döntött több fellebbezés ügyében is, tudósít az Agerpres. Elutasította a Nicolae Ciucă és Kelemen Hunor elnökjelöltsége elleni fellebbezéseket, valamint Miron Cozma fellebbezését, aki a BEC döntését támadta, ami elutasította az ő pályázatát. Az Alkotmánybíróság szintén elutasította a Mircea Geoană, Ludovic Orban és Marcel Ciolacu jelölése elleni óvásokat, a döntések egyhangúak és véglegesek.

A BEC eddig hét jelöltet hagyott jóvá, köztük George Simion, Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, és Mircea Geoană. Diana Șoșoacă jelölését viszont az Alkotmánybíróság két beérkezett panasz nyomán elutasította. A jelölések véglegesítésének határideje október 10.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!