Active Watch: Geoană nem áldozat, hanem az újságírók elleni kompromat-akció elindítója

2024. október 4. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Geoană, független elnökjelölt, nem egy kompromat-akció áldozata, hanem ő maga a kiagyalója egy ilyen akciónak, amelyet olyan újságírók ellen irányított, akik pusztán a munkájukat végezték – állítja az Active Watch civil szervezet. A vádak arra a nyomozásra vonatkoznak, amely Geoană kampányfőnöke, a volt bukaresti polgármester, Rareş Mănescu és egy orosz üzletember közötti összefonódásokat tárta fel. Az említett üzletember kapcsolatban állhat a Kremllel és a Moszkva által folytatott propaganda tevékenységgel. Amikor a Context.ro megírta a történetet, Geoană kampánycsapata azzal válaszolt, hogy az újságírókat lefizették, hogy kompromittáló cikket írjanak a független jelöltről.

Az Active Watch hangsúlyozta, hogy Geoană kampánycsapata nem a tényekre alapuló válasszal reagált a feltárt információkra, hanem inkább a nyomozást végző újságírókat próbálta hitelteleníteni, azzal a céllal, hogy gyengítse a leleplezés hatását. A szervezet szerint ez egy tipikus eset, amikor „a tolvaj kiált tolvajt”.

Az eset középpontjában Attila Biro, a Context.ro főszerkesztője áll, aki a vizsgálatot vezette, és akit Geoană a nyilvános nyilatkozataiban célzott meg. A politikus „úgynevezett újságírónak” nevezte Birót, és azt állította, hogy a nyomozás mögött egy orosz dezinformációs kampány áll, amelyet a Kremlhez köthető szereplők finanszíroznak. Hozzátette, hogy a kampányt Mihail Hodorkovszkij, a száműzött orosz oligarcha támogatja. Geoană szerint a kampány a hibrid háború része, amelyet az orosz titkosszolgálat, az FSB folytat a nyugati demokráciák ellen.

Az Active Watch szerint Mircea Geoană reakciója nemcsak hogy „teljesen inadekvát és sértő”, de elfogadhatatlan egy olyan politikustól, aki a legmagasabb állami tisztségre pályázik. „Egy ilyen politikai tapasztalattal rendelkező személynek pontosan tudnia kell, hogy mi a sajtó szerepe egy demokratikus társadalomban” – áll a civil szervezet nyilatkozatában. Az Active Watch arra szólította fel Geoanăt, hogy tisztelje a sajtószabadságot, és hagyjon fel az újságírók támadásával.

Geoană kijelentéseire válaszul Attila Biro elmondta, hogy a Context.ro működése teljesen átlátható, és a projektet jelenleg az Európai Bizottság finanszírozza. Hodorkovszkij semmilyen módon nem kapcsolódik a tevékenységükhöz. A Context.ro szerkesztője szerint Geoană egy bulgáriai fake news-kampány részeként terjesztett valótlanságokat vett át, amelyek szerint Biro állítólag részt vett a bolgár főügyész elleni merényletekben. Ezt az állítást a Nemzetközi Szervezett Bűnözés és Korrupció Jelentési Projektje (OCCRP) is cáfolta. Biro elmondása szerint a vizsgálat valójában egy nagyszabású, több százmillió eurós pénzügyi csalás feltárására irányult, amelyben román és bolgár bűnszervezetek is érintettek.

A kompromat kifejezés az orosz „компрометирующий материал” szóból ered, és olyan információkat jelent, amelyek célja egy személy vagy szervezet hitelének rontása. Az Active Watch szerint Geoană stratégiája illeszkedik ebbe a módszertanba: az újságírók hiteltelenítése ahelyett, hogy az ellene felhozott vádakra válaszolna. A civil szervezet szerint ez veszélyes precedenst teremthet, ha egy elnökjelölt megpróbálja a sajtót nyomás alá helyezni.

A Context.ro egyébként nem állította le a tényfeltáró sorozatát, és friss cikkében arról ír, hogy Vlad Mănescu, Rareș Mănescu fia, aki Mircea Geoană kampányának vezetője volt, 2024 márciusában eladta tanácsadó cégét Lisa Schmidtnek, egy orosz oligarcha, Moshe Kantor korábbi munkatársának. Kantor az Európai Unió által szankcionált személy, aki közeli kapcsolatban áll Vlagyimir Putyinnal. Lisa Schmidt az Acron nevű orosz vállalat igazgatótanácsában dolgozott, amelyet Kantor alapított. Az üzletet akkor kötötték meg, amikor Vlad Mănescu apja Geoană kampányát vezette.

A vizsgálat feltárta, hogy Kozlov, akivel Mănescu egy másik céget is alapított, orosz propagandista, aki hamis identitást használt Ukrajnában. Schmidt azt állítja, hogy barátja a Mănescu családnak, és a cég, amelyet megvett, nem aktív. Emellett tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állna Geoană kampányával, valamint Kozlov üzleti ügyeivel.

Kantor, az oligarcha, aki Schmidt volt munkáltatója, 2022-ben került fel az EU szankciós listájára az ukrajnai orosz invázió miatt.

Geoană kampánycsapata egyelőre nem reagált a legújabb fejleményekre, ám a vita valószínűleg tovább fogja alakítani az elnökválasztás körüli közbeszédet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!