Putyin-barát üzletemberrel társult Geoană volt kampányfőnöke, az elnökjelölt szerint csak kompromittálni akarják

2024. október 1. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

Rareș Mănescu, Bukarest 6. kerületének volt polgármestere egy orosz üzletemberrel alapított céget, miközben az akkor még NATO-főtitkárhelyettesként dolgozó Mircea Geoană elnökjelölti kampányán dolgozott, derítették ki a The Organised Crime and Corruption Reporting Project újságírói. Az oknyomozó cikk szerint Mănescu üzleti partnere Alekszej Kozlov, aki Alex Krepchinsky álnéven bloggerkedett és orosz- illetve Putyin-barát tartalmakat osztott meg.

Rareș Mănescu nem válaszolt az újságírók kérdéseire, csak annyit közölt, hogy már öt hónapja kilépett Geoană kampánycsapatából.

A cikk szerint Kozlov már 2022 januárjában tervezett Romániában vállalkozást indítani, arra azonban sem tőle, sem Mănescutól nem kaptak választ az újságírók, hogy mikor kezdődött az üzleti viszonyuk és hogy már tartott-e, amikor Mănescu Geoană kampányán dolgozott.

Mircea Geoană, aki szeptember 11-én jelentette be hivatalosan, hogy függetlenként indul a 2024-es romániai elnökválasztáson, azt állítja, hogy indulási szándékának bejelentése előtt nem is volt kampánycsapata, ám ennek ellentmond az újságírók birtokába került belső levelezés, amely Mănescut már áprilisban a bukaresti kampány koordinátoraként nevezi meg.

Geoană kedden videóban reflektált a nyilvánosságban megjelent információkra. Ebben azt mondja, hogy külföldről irányított lejárató kampány indult ellene, Oroszországot ugyanis szerinte zavarja, hogy a NATO volt magas rangú tisztviselője indul a romániai elnökválasztáson. Az Orosz Föderációhoz fűződő feltételezett kapcsolatait „teljesen hihetetlennek nevezte”, tekintve, hogy öt évig vezette a főtitkárral együtt az Észak-Atlanti Szövetséget.

„A külső beavatkozás, a független jelölt és egy korábbi magas rangú NATO-tisztviselő kompromittálására irányuló akciók elfogadhatatlanok, és ezért arra kérem a polgárokat, újságírókat, hogy tegyenek különbséget a dezinformáció és az újságírói tájékoztatás között. Egy külső eredetű és belső végrehajtású kompromittáló és dezinformációs műveletnek vagyunk tanúi” – jelentette ki Mircea Geoană.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!